Україна передасть найближчим часом Андріївську церкву у Києві у постійне користування Вселенському патріарху. На цьому нещодавно наголосила представник АП у Верховній Раді Ірина Луценко, зазначивши, що Петро Порошенко вже збирається зареєструвати відповідний законопроект.


За її словами, таке рішення допоможе Україні пришвидшити процедуру надання Томосу про автокефалію – так званий "символічний жест солідарності":

Андріївська церква
Андріївська церква

"Днями буде зареєстровано законопроект, яким президент Порошенко пропонує передати Андріївську церкву у постійне користування Вселенському патріарху, як символічний жест того, що святий Андрій у свій час хрестив Україну. Це буде символічний жест єднання з Матір'ю-церквою", - прокоментувала Луценко.

Андріївська церква
Андріївська церква

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору 40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще


Вона запевнила, що всі фракції повинні підтримати ініціативу. Як відомо, на даний час у храмі проходять богослужіння Української автокефальної православної церкви.


Андріївська церква: неймовірний храм у спадщині ЮНЕСКО

Андріївська церква
Андріївська церква


Андріївська церква пам’ятка історії, архітектури, живопису та декоративного мистецтва XVIII ст. світового зна­чення. Вона збудована у 1747-1762 роках у стилі бароко за проектом Франческо Бартоломео Растреллі.

Андріївська церква
Андріївська церква


Світовою спільнотою споруда Андріївської церкви занесена до каталогу "1000 чудес світу".

Враховуючи надзвичайну цінність пам’ятки, наша держава надала пропозиції щодо внесення Андріївської церкви до Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО.

Андріївська церква
Андріївська церква

Будівництво почали на замовлення російської імператриці Єлизавети як частину Київської царської резиденції, що складалася з Царського (Марийського) палацу та палацової церкви, до вересня 1744 року відбулася церемонія закладання церкви, під час якої імператриця власноруч поклала у підвалини храму перші три цеглини — символ майбут­нього будівництва.

Андріївська церква
Андріївська церква

Освячення церкви відбулося 19 серпня 1767 року. Внаслідок виникнення серйозних про­блем у зовнішній та внутрішній політиці імперії, царський двір збайдужів до Андріївської церкви, і її було викреслено зі списків палацових споруд. У1768 році церква була передана Київському магістрату, а з 1785 року нею опікувалася Київська міська дума.

Андріївська церква
Андріївська церква


В 1941-45 роках богослужіння поновлюються, а в 1961 році вона знову як діюча закривається. Зараз у храмі проходять богослужіння Української Автокефальної Православної Церкви, дозвіл на проведення яких їй надано Постановою Кабінету Міністрів України за №1005.


Дивіться: історія Андріївської церкви


Нагадаємо, Білорусь розірвала стосунки із Константинополем.
Як повідомляв Знай.ua, РПЦ змінить статус після переговорів у Мінську.
Також Знай.ua писав, Охлобистін цинічно принизив українців за бажання отримати автокефалію.