Не так давно Олег Гончарук став креатурою Президента України. Петро Порошенко спритно розставляє потрібних людей на чолі ОДА. Аналіз майна та доходів керівника Івано-Франківської області продемонструє, як живе чиновник та які в нього матеріальні блага. Дізнайтеся, чи так само вдало губернатор Прикарпаття маневрує обласними проблемами, як своєю особистою нерухомістю та доходами?

Біографія

Народився 31 січня 1968 року.

Знак Зодіаку: Водолій. За східним гороскопом: рік Земляної Мавпи.

Національність: українець.

Віросповідання: православний.

Сім'я

Родом із Калуша Івано-Франківської області. Сім'я: дружина Людмила Григорівна. Працює в ТОВ «Лігос» (підприємство, яке заснував у 1997 році чоловік, займається виготовленням та реалізацією хлібобулочних і кондитерських виробів). У минулому Олег Романович - його генеральний директор. Діти: донька Валентина.

Олег Гончарук
Олег Гончарук

Освіта

Після закінчення школи вступив до Івано-Франківського інституту нафти та газу. За освітою - інженер. Отримана в навчальному закладі спеціальність - «споруда нафтопроводів».

Кар'єра і бізнес

Трудову діяльність розпочав у 24 роки - працював майстром на «Екоспецсрої» в Івано-Франківську. Спеціалізувався на будівництві та реконструкції природоохоронних об'єктів. Пропрацювавши тут зовсім трішки, влаштувався на роботу в Павлівське звірогосподарство. Протягом двох років працював тут інженером із матеріально-технічного постачання. Наступні три роки був заступником управляючого бетонно-розчинного вузла споживчого товариства.

Його автобіографія описує етап заснування ТОВ «Лігос». На той момент Олегу Романовичу було 29 років. Він очолював підприємство до 2014 р., поки не зайняв посаду голови Івано-Франківської ОДА.

Приймач Андрія Троценко, якого Петро Порошенко звільнив. Оскільки займану посаду, зважаючи на вимоги українського законодавства, не можна більше поєднувати з веденням бізнесу, глава ФОГА публічно заявив, що його родина не має відношення до фірми "Лігос".

Спочатку - член партії «Фронт змін». Згодом приєднався до партії «Блок Петра Порошенка».

Компромат і чутки

Не так давно Олег Романович Гончарук був третій у списку губернаторів України за площею наявної нерухомості. У 2015-му керівник Івано-Франківської ОДА задекларував два будинки та чотири квартири загальною площею майже 550 квадратних метрів.

Олег Гончарук
Олег Гончарук

У губернатора було два житлових будинки в Яремчі: 214,90 кв. м і 108,90 кв. м. Той, що менший, він придбав 15 вересня 2015 року. Квартира в Івано-Франківську на 142,90 кв. м - у їх спільній вз дружиною власності (по 50%). У Людмили Григорівни в обласному центрі була ще одна квартира на 163,10 кв. м.

Однак декларації за 2016 і 2017 рр. свідчать лише про наявність квартири у Львові площею 42, 20 м² - зареєстрована на ім'я Олега Романовича. Ще одна невеличка (38,80 м²) - в Івано-Франківську у власності дружини. І ще одна така сама за площею квартира - інше право користування дружини.

Задекларований прибуток від відчуження майна Гончарука в 2015 році склав 648 тис. 935 грн. У декларанта - земельна ділянка в Крихівцях Івано-Франківської області на 510 квадратів. Ідентичний за площею земельний наділ і у власності дружини. В сімейній власності три гаража: два по 21,90 квадрата і один - 20,30 кв. м. Усі вони знаходяться в обласному центрі.

Через рік управління областю, Олег Романович вирішив передати нерухомість у власність своїй дружині та доньці. Напевно, щоб ЗМІ не трубили зайвий раз про наявність у нього багатств. Швидше за все, з цієї ж мети дочку та її статки до декларації не вносить.

Олег Гончарук
Олег Гончарук

Згідно з інформацією держреєстру прав і нерухомого майна, навесні 2016 року Олег Гончарук за договором дарування передав дружині дві земельні ділянки в центрі міста та присадибну.

Невеликі за площею квартири, які належать Людмилі Григорівні, знаходяться в центральній частині обласного центру Прикарпаття. Дві трикімнатні - в сусідній новобудові. І в цьому ж будинку за договором дарування в її власність від чоловіка перейшли торгові приміщення на 133,4 м² і 122 м².

У цей же день глава ФОГА дарує своїй доньці присадибну земельну ділянку в Яремчі, житловий будинок більшої площі, а також другий трохи менший із господарськими спорудами (сарай та альтанка). Дочка Валентина внесла до статутного фонду ТОВ «Лігос» 5 млн. 141 тис. грн. З профілю дівчини в соцмережі можна судити про те, що вона любить багате життя та всілякі подорожі.

З транспортних засобів по декларації за 2017 рік у сім'ї - три авта: «Мітсубісі Лансер», 2006 р.в., «Ауді» Q5, 2015 р.в. і «Део Ланос» D4MM550, 2004 р.в. Олег Гончарук - не перший, хто обманює в декларації. Адже якщо поглянути, наприклад, тільки на вартість авто «Ауді» Q5, 2015 р.в., придбане 24 грудня 2015 року всього лише за 366 тис. 373 грн., стає зрозуміло, що це неправда.

Адже в 2018 році вартість такого автомобіля 2015 р.в. на вторинному ринку - від 826 тис. грн. до 1 млн. 204 тис. грн. А в автосалоні машина такого класу і зовсім коштує від півтора мільйона гривень. І так як він придбав її в 2015 році, стає зрозуміло, що машина нова й стільки грошей коштувати не може.

Дружина голови ОДА любить гарно й дорого одягатися. Щоправда, в декларацію Олег Романович вніс всього лише дві норкових шуби дружини невідомої вартості. З коштовностей - золотий перстень із діамантами. Згодом нічого не додавав, з року в рік вказуючи одне й те ж.

Олег Гончарук
Олег Гончарук

У декларації - три плазмових телевізори торгової марки «Самсунг»: два діагоналлю 55 і один - 65. До речі, вартість одного такого телевізора від 30 тис. грн. до 75 тис. грн. Якщо він купував навіть найдешевші, то три телевізори обійшлися йому майже в 100 тис. грн. Чиновник декларує також три пари дорогих швейцарських годинників.

Корпоративні права дружини: ТОВ "Торговий дім 2000". Вона також є кінцевим бенефіціарним власником підприємства. Її прбуток від занять підприємницькою діяльністю склав у 2015-му - 997 тис. 844 грн.

Її заробітна плата, отримана за основним місцем роботи, - всього лише 22 тис. 895 грн. Тут декларант також явно не договорює. Навряд чи б його дружина працювала за 1 тис. 907 грн. у місяць. Зате прибуток благовірної від відчуження рухомого майна склав 49 тис. Грн. У чоловіка - 246 тис. грн., Його дохід від нерухомого - 850 тис. грн.

Зарплата глави ФОГА - трохи більше ста тисяч. Грошові готівкові активи декларанта: шістдесят п'ять тис. грн. та двадцять три тис. доларів. У Людмили Григорівни готівкою набагато більше грошей - сто вісімдесят чотири тис. грн. і тридцять п'ять тис. доларів. Через два роки, в 2017 році, декларант вказує двадцять п'ять тис. триста доларів готівкою у себе. У дружини готівка буквально подвоїлася: двісті двадцять шість тис. грн. і п'ятдесят вісім тис. доларів.

Суб'єкт декларування є членом ГО «Громадський рух «Галицьке співтовариство» і ГО «Регіональне відділення українського союзу промисловців і підприємців в Івано-Франківській області».

Рівень відповідальності губернатора не надто високий. За час свого керівництва Івано-Франківщиною він виконав лише 34% своїх обіцянок. За чотири роки правління провів капітальний ремонт дороги на вулиці Січових Стрільців у Рожнятину, виділив 1 млн. грн. на будівництво школи в селі Чорний Потік, обіцяв, що Зінаїда Болюк не очолюватиме обласний ліцей-інтернат і виконав свою обіцянку, допомагав сім'ям загиблих бійців у АТО, обіцяв звітувати з приводу виконання ремонту доріг і звітував.

Олег Гончарук
Олег Гончарук

Тут трохи перервемося. Чи варто продовжувати перелік таких двозначних обіцянок? Відзвітувати, звичайно, можна, а ось виконати ремонт - зовсім інша справа. І, напевно, абсолютно не дарма з цього приводу жителі Надворянщіни пікетували ФОГА та вимагали від губернатора виділення грошей на завершення ремонту дороги.

А ще він обіцяв 40 автобусів для навчальних закладів області, здати в експлуатацію Рожнівский дошкільний заклад до липня 2018 року, звернутися до військового прокурора щодо службової перевірки керівника лісгоспу Гриника, знайти фінанси на ремонт будівель військової частини.

Чиновник переконував прикарпатців, що сім'ї загиблих отримають земельні ділянки під забудови на території села Поляниця. А ще він планував побудувати 12 фортифікаційних споруд на території Донецької області. І говорив, що фірми з-за меж області не матимуть справ із Івано-Франківською деревиною.

Однак по суті практично нічого не зробив. Обіцяв звітувати - звітував, але не виконував обіцяне. Часи, напевно, нині такі, що головне - бути креатурою Петра Порошенка. Саме тому Олег Гончаренко приєднався до президентської партії. І слухняно виконує те, що йому диктує Київ.

Як видно з декларацій, прикарпатський чиновник, як і всі інші українські губернатори, живе добре. Їх сім'ї люблять багато подорожувати, про що більшість пересічних українців лише мріють. Людям доодиться буквально виживати в умовах постійного зростання цін і невисоких зарплат. Українські чиновники в цей час живуть, розкошуючи, замішані в обмані та корупції, але, як і раніше, процвітають.

Фотографії

Олег Гончарук
Олег Гончарук

Олег Гончарук
Олег Гончарук

Олег Гончарук
Олег Гончарук

Відео

Посилання

Фейсбук. Новини Івано-Франківська періодично публікують інформацію про події, пов'язані з діяльністю голови ОДА області.

Офіційний сайт, Івано-Франківська обласна державна адміністрація.

Контакти, адреса: 76004, м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 21. Телефон приймальні: +38 (0342) 55-20-07, факс: 55-21-86. Телефон гарячої лінії голови Івано-Франківської ОДА: 0 (800) 501-554. Електронна адреса: e-mail: oda@if.gov.ua