Максим Володимирович Степанов - український політик і державний діяч, голова Міністерства охорони здоров'я України. Про кар'єру, компромат, скандали і доходи - читайте в нашому матеріалі.

Біографія

Дата народження - 18 серпень 1975 року

Вік - 44 роки

Місце народження - місто Сковородіно, Амурська область, Російська Федерація

Національність - росіянин

Знак зодіаку - Лев

Сім'я

Дитинство і юність пройшли в місті Сковородино (Амурська область, Росія). Про його переїзді в Україну, особисте життя та родину мало що відомо.

Батьки. Батько нового глави МОЗ очолює міську лікарню в місті Слов'янськ.

Максим Степанов одружений, його дружину звуть Наталя Михайлівна, має медичну освіту. Сім'я виховує сина Михайла.

Освіта

Середню освіту Степанов отримав в рідному місті. Потім переїхав до Донецька і вступив в місцевий Медичний університет імені Максима Горького, де вивчав Лікувальну справу.

Після закінчення цього вузу Максим Володимирович вивчав міжнародну економіку в Економічному університеті в Києві.

Кар'єра і бізнес

Свою кар'єру новий глава МОЗ починав як санітар в Слов'янській міської лікарні №1.

У 1998 році отримав посаду виконавчого директора організації Енергосервіс. Однак через рік покинув місце і перейшов на позицію заступника генерального директора в газову компанію Торговий дім Нафтогаз України.

Максим Степанов
Максим Степанов

Через два роки протягом двох років займав пост заступника генерального директора ЗАТ «ПФК «Віче». Наступний рік працював у податковій адміністрації України на посаді заступника голови ДПАУ. До речі, головний податківець на той момент - генерал Юрій Кравченко, який загинув згодом при дивних обставинах.

Потім - голова ради директорів. З 2004 по 2008 рр. трудився на ТОВ «Республіканський правовий союз». Далі його кар'єра стрімко розвивається. Наступні два роки - перший заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Миколи Сердюка.

2010-2011 рр. очолював ДП «Український держцентр транспортного сервісу «Ліски». Потім зайняв крісло директора держпідприємства «Поліграфкомбінат «Україна». Тут виготовлялися бланки цінних паперів, різні офіційні документи: паспорти, виборчі бюлетені, медичні книги, трудові тощо.

Коли Максим Володимирович Степанов прийшов працювати на підприємство, прибуток «Поліграфкомбінат «Україна» становив 3 млн. грн. За 2015 рік йому вдалося збільшити його до 172 млн. грн. А ще через рік, у 2016-му, він становив 300 млн. грн.

20.12.2016 р. Максим Степанов виграв конкурс на посаду голови Одеської ОДА, випередивши тридцять конкурентів. Офіційно Петро Порошенко призначив його головою облдержадміністрації 12.01.2017 р.

Компромат і чутки

Звинувачення

Під час роботи Степанова на посаді глави Одеської області під будівлею ОДА проводилися пікети і мітинги.

Мітингувальники говорили, що він на роботі взагалі рідко з'являється і погано виконує свої обов'язки, тому що щоп'ятниці відлітає до столиці, де проводить час до вівторка або середи й всього на два-три дні повертається до Одеси. Активісти вважають такий підхід аморальним. Одесити кажуть, що життя регіону його абсолютно не хвилює. На першому місці в нього нібито приватні бізнес-інтереси.

Серед інших претензій протестуючих - факт жахливих умов проживання дітей у школі-інтернаті. Люди висловлюють невдоволення з приводу навчального закладу в селі Піщана Балтського району, де дітям на початку весни доводилося перебувати при температурі 10-14ºС.

Більш того, в душах інтернату немає гарячої води, а в деяких кімнатах - світла. Крім цього, кудись зникли 100 тонн закупленого вугілля. Люди кажуть, що губернатор не вирішує оперативно нагальні проблеми. Замість цього організовує показову ярмарку перед ОДА Одеси для чиновників з області.

Відсторонення від посади

Після першого туру президентських виборів Петро Порошенко віддав указ звільнити Степанова з посади голови Одеської ОДА.

У відповідь Степанов провів прес-конференцію, на якій зазначив, що його відсторонення є незаконним, а також заявив, що відмовився писати заяву про звільнення. Главу Одеської ОДА тоді підтримав єдиний міністр, що зберіг свою посаду після зміни влади - Арсен Аваков. За словами Авакова, Степанова звільнили «за політичними мотивами», бо він протидіяв фальсифікаціям під час виборів.

Незважаючи на цю підтримку, 10 квітня Кабмін схвалив звільнення. В результаті Степанов погодився зі своєю відставкою.

Батько на миротворців

Як пишуть ЗМІ, батько нового глави МОЗ - головний лікар однієї з лікарень Слов'янська. А в 2015 році він був депутатом слов'янського міськради. У вересні 2015 року він потрапив на сайт "Миротворець" - за те, що нібито допомагав сепаратисту Гіркіну.

"На сесії 28.04.2014 р голосував за створення т.зв." Слов'янської народної дружини ", пізніше посприяв окупації міста, а також голосував за проведення т.зв." референдуму про незалежність ДНР ", - сказано на сайті.

Декларація

Згідно з декларацією за 2016 рік, коли Максим Степанов був директором «Поліграфкомбінат «Україна», нерухомості в нього немає. Усе - у власності дружини: величезна столична квартира площею 340,9 кв. м. Ще одна невеличка в м. Донецьк - 23,2 квадрата. І машиномісце в Києві - 18 кв. м. У 2017-му, коли він стає губернатором, орендує в Одесі квартиру площею 196,3 квадрата.

Декларант та його дружина є власниками кількох швейцарських годинників. У декларації зазначено їх сім. З творів мистецтва декларує картину Анатолія Криволапа, творчість якого дуже високо цінується.

У декларації не вказується вартість полотна. Але відомо, що цей художник - один із найдорожчих у сучасності. Наприклад, його картину «Кінь. Ніч» оцінили в 124 тис. 343 долара, полотно «Кінь.Вечір» було продано ще дорожче - за 186 тис. 200 грн.

У дружини багато дорогих ювелірних прикрас: каблучка з діамантом, три підвіски з дорогоцінних металів із дорогоцінним камінням, сережки та інші коштовності. Є в декларації й дві шуби дружини торгових марок «Лоро Піана» (ціна - від 140 тис. грн.) та «Марко Ванолі» (вартість - від 178 тис. грн. до 900 тис. грн.) Який ціновий сегмент шуб Наталії Михайлівни - невідомо, в декларації їх ціна не зазначається.

Максим Степанов
Максим Степанов

Максим Володимирович їздить на «Ленд Ровер Рейндж Ровер», 2014 р.в. Зазначена в декларації вартість - 2 млн. 725 тис. 911 грн. У гаражі його дружини - «Лексус» GX460, 2013 р.в., придбаний 21 січня 2014 роки за 840 тис. 85 грн. У 2018 року авто цього року випуску на вторинному ринку коштує в середньому 43 тис. доларів - 1 млн. 211 тис. 847 грн. 13 січня 2017 дружина стає власницею ще одного «Лексуса» - авто LX 450, 2016 р.в., було куплено 13 січня 2017 роки за 3 млн. 77 тис. 593 грн.

У Максима Степанова спільний із мільярдером Леонідом Юрушевим бізнес. У Максима Володимировича 61% корпоративних прав на ТОВ "Республіканський правовий союз". У власника ряду компаній Юрушева - 30%. До речі, він спонсорував виборчі кампанії Арсенія Яценюка.

Губернатору також належать 40% «АйПі Девелопмент Груп ОЮ», 60% - його дружині. Наталія Михайлівна володіє 50% ТОВ «Ед´югет». Другий власник - Олександр Іллєнко, житель Київської області. Їй також належить 33% ТОВ "Спецагротех", 50% ТОВ «Юридична особа в Києві» і 50% "Феіра Піксел".

До речі, розкручений головою Одеської ОДА сайт проекту besmart.eduget.com належить саме ТОВ «Ед´югет». Губернатор Одещини широко рекламував нібито безкоштовний проект. Але це не зовсім так. Система підготовки до здачі ЗНО в системі - безкоштовна. Бажаючим досить зареєструватися та «лайкнути» сторінку проекту в соціальній мережі Фейсбук.

Але в системі є й платні курси вартістю від шістдесяти до декількох тисяч гривень. Платформа пропонує не тільки шкільні предмети. На BeSmart є різні курси в сфері IT технологій, менеджменту та маркетингу. Виходить, що інноваційна ініціатива Одеської ОДА - комерційний проект. І рекламна акція безпосередньо пов'язана з бізнесом його дружини.

Нічого страшного в цьому, звичайно ж, немає. Тільки ось ряд ЗМІ вважають, що рекламувати компанію своєї благовірної, використовуючи службове становище, не дуже добре з боку голови облдержадміністрації. Журналісти припускають: можливо, проект отримував бюджетне фінансування? Але в цьому треба розібратися.

Максим Степанов
Максим Степанов

Зарплата Максима Володимировича за 2017 рік у «Поліграфкомбінаті» - 145 тис. 722 грн., за основним місцем роботи в ОДА - 165 тис. 39 грн. У 2017-му - 145 тис. 722 грн. Відсотки декларанта - 3 млн. 448 тис. 669 грн. Зарплата дружини за основним місцем роботи - 116 тис. 360 грн., за сумісництвом - 34 тис. 841 грн. Її відсотки - 1 млн. 174 тис. 665 грн. Прибуток Наталії Михайлівни від занять підприємницькою діяльністю - 1 млн. 674 тис. 962 грн.

Грошові активи: в Максима Володимировича 27 тис. 420 євро готівкою, у дружини - 61 тис. 300 доларів. На різних банківських рахунках губернатора наступні суми: 1 тис. 615грн., 20 млн. 739 тис. 400 грн., 35 тис. 980 доларів, 24 тис. 42 євро, 8 тис. 402 грн., 720 євро, 2 тис. 584 доларів, 4 долари. У Наталії Михайлівни: 71 тис. 462 грн., 9 тис. 379 євро, 6 млн. 850 тис. 678 грн., 11 тис. 221 євро, 17 тис. 132 долари, 82 долара, 198 тис. 847 грн., 2 тис. 700 євро. Кошти, позичені третім особам: 3 млн. 650 тис. грн.

Максим Степанов
Максим Степанов

Фотографії

Максим Степанов
Максим Степанов

Максим Степанов
Максим Степанов

Максим Степанов
Максим Степанов

Відео

Дивитися відео, як освистали голову Одеської ОДА Максима Степанова, можна прямо зараз. Протестуючі сканували: «Ганьба! Ганьба!», «Банду геть!» Активісти вимагали його відставки. У інтерв'ю ЗМІ люди говорили, що потрапити до нього на прийом практично неможливо, тому що губернатора часто немає на місці.

Посилання

Фейсбук.

Офіційний сайт, Одеська обласна державна адміністрація.

Контакти, адреса: 65032, пр. Шевченка, 4, м. Одеса. Телефон: +38 (048) 718-92-47. Електронна адреса: genotdel@odessa.gov.ua