Гучний скандал розгорівся навколо українського юриста, у минулому - слідчого прокуратури, першого директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника.

Про це повідомляє bigmir)net.

Перший скандал розкрутив увечері 29 жовтня блогер Сергій Іванов, який оприлюднив факт продажу дружиною Ситника Ганною в минулому році земельної ділянки в окупованому Севастополі.

Якщо допустити, що сканокопія договору купівлі-продажу не є підробкою, виготовленою бажаючими зганьбити чесне ім'я директора НАБУ, то складений він відповідно до законодавства Росії, зі сплатою мита в її бюджет. Згідно п. 4 ст. 11 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" набуття і припинення права власності на нерухоме майно, що знаходиться на тимчасово окупованій території, здійснюється відповідно до законодавства України за межами тимчасово окупованій території.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Таким чином, громадянка України Ганна Ситник здійснила незаконну оборудку.

Це може свідчити про наявність в діях Артема Ситника злочину, передбаченого ст. 366-1 Кримінального кодексу України. А саме - декларування недостовірної інформації, що карається штрафом, або громадськими роботами, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Реакції на цей скандал від НАБУ не було. А ось на другий скандал НАБУ відреагувало. Можливо, тому, що його підняв не "якийсь там блогер", а лідер однієї з найвпливовіших релігійних організацій країни - головний рабин України і Києва Моше Реувен Асман. 31 жовтня він виступив з офіційною заявою, суть якого в наступному. У жовтні служба безпеки Єврейської громади Києва виявила стеження за центральної синагогою Києва та її прихожанами і звернулася в українські та ізраїльські компетентні органи.

У синагозі були виявлені несанкціоновані пристрої зняття інформації. З власних компетентних джерел, стверджує рабин, отримана інформація про те, що деякі з осіб, що займалися незаконним стеженням, мають безпосереднє відношення до НАБУ. У заяві підкреслюється, що "це вже не перший такий ганебний випадок" з боку НАБУ. Рабин звинуватив НАБУ в "оприлюднення та поширення ксенофобських висловлювань", що "є відвертим і цинічним проявом антисемітизму". Далі рабин зажадав від правоохоронних органів України "провести розслідування, притягнути до відповідальності винних осіб".

Словом, тепер Ситник ризикує заробити в США новий імідж - антисеміта, який організував стеження і прослуховування в синагозі. В такому випадку він навряд чи збереже заступництво з боку посольств США та інших західних країн. Але Ситник сам створив собі іншу можливість втратити посаду - коли забув внести в свою декларацію незаконні доходи від незаконного продажу ділянки в Севастополі.