Із завершенням воєнного стану усереду, 26 грудня, Україна анонсувала введення нових санкцій проти РФ, які досить відчутно вдарять по Росії.

Про це розповів ЗМІ виконавчий виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

За словами екперта, нові антиросійські санкції, які ввела Україна у зв’язку із ситуацією в Керченській протоці, відчутно зачеплять росіян. Особливо середню ланку, яка мають в Україні бізнес-інтереси.

"Присутність російського бізнесу в Україні з 2013 року дуже впала – з 35% до 8%. Основна частина залишилася в банківській сфері. Зокрема, дочки російських банків, в які РФ інвестувала великі гроші, щоб вони не збанкрутували. Де-юре вони під санкціями, але поки присутні. Росія хоче їх потім продати. Також залишися деякі торгові російські марки", – підкреслює Олександр Леонов.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

За словами експерта, серед великого обігу з Росією залишилися економічні зв’язки, які не можна просто так розірвати. Приміром, ми купуємо російські ТВЕЛи (ядерне паливо – Ред.) для українських АЕС. Однак поступово українські АЕС переводять на паливо американської компанії Westinghouse.

заправка
заправка

"Важливо повністю розірвати економічні зв’язки з Росією. Але вони вже не мають того стратегічного значення, ніж тоді, коли ми купували російський газ. Російський газ робив товарообіг між Україною і Росією великим, але торговельне сальдо з Росією було дуже негативним. Але нинішні санкції роздратують багатьох росіян", – резюмує Леонов.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко розповів, хто увійде в санкційний список України проти Росії.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Як повідомляв раніше Знай.ua, Рада національної безпеки та оборони на засіданні 26 грудня запровадила додаткові санкції проти Росії.

Також Знай.ua писав про те, що Кабінет міністрів України прийняв надважливе рішення про заборону ввезення російських товарів.