Експерти проаналізували різні заяви та висловлювання актора та віднедавна кандидата в президенти України Володимира Зеленського. Вони заявили, всі вони переважно маніпулятивні.

До такого висновку прийшли експерти проекту "VoxCheck".

Головний редактор проекту Олена Шкарпова та аналітик Яр Батог проаналізували інтерв'ю Зеленського з журналістом Дмитром Гордоном, заяву в новорічну ніч на "1+1" та висловлювання у соцмережах актора. Головна мета аналізу - розібратися, наскільки Зеленський орієнтується в ключових для України питаннях.

Про НАТО

Експерти розглянули висловлювання Зеленського щодо вступу України в НАТО, співпраці з МВФ, умов закінчення війни з Росією, військову допомогу Україні. В інтерв'ю Гордону "смішний кандидат" сказав, що закріплення курсу на інтеграцію в НАТО в Конституції нічого не дасть, а домовлятися про вступ в НАТО потрібно без публічного обговорення.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Експерти проекту зазначили, що важливішими є реальні реформи в Україні та співпраця з НАТО. Однак після закріплення в Конституції орієнтації країни на Північноатлантичний альянс це положення буде важче змінити. По-друге, це може бути додатковим свідченням серйозних намірів та визначеності країни в переговорах із НАТО. Тому закріплення курсу на вступ до НАТО у Конституції навряд чи буде зовсім марним кроком. Без публічного розголосу приєднатися до альянсу не вдасться, тому що це рішення повинно підтримувати населення.

Саме відсутність підтримки населенням України вступу в НАТО було одним з аргументів Франції та Німеччини на користь того, щоб не дати Україні План дій щодо членства до 2008 року. Зараз вступ в НАТО підтримують 42% населення, що менше, ніж у минулі два роки, але значно більше, ніж в 2012 році (13%).

Про МВФ

Зеленський заявляв, що без кредитів МВФ Україну чекає дефолт, а також, що наша країна платить найвищі відсотки по кредитах. Однак це не відповідає дійсності, відзначають експерти. Вони стверджують, що кредити МВФ навпаки, дуже дешеві. Середня ставка для України становить близько 3%. Без співпраці з МВФ дефолт не є неминучим, але є дуже ймовірним. Тому обидві тези Зеленського - хибні.

Про війну

За висновками експертів, Зеленський маніпулює, коли говорить про закінчення війни з Росією. Він каже, що з Путіним можна досягти компромісу. За це потрібно оголосити референдум, на якому народ України голосує за чи проти досягнутого рішення. Автори статті у свою чергу заявили, що можливість досягти компромісу з президентом РФ виглядає малоймовірною. Україна в будь-якому випадку буде змушена йти на поступки.

Про військову допомогу

Маніпулятивним, на думку експертів, є і теза Зеленського щодо військової допомоги Україні. Зеленський говорив про те, що можна укласти договори з іншими країнами для обміну солдати і військової підтримки. Двосторонні військові угоди з окремими країнами - це дійсно один з інструментів посилення української безпеки. Але урядовці вже зробили це. У 2017 році Україна підписала оборонне угоду з Канадою, в 2018 році її доповнили угодою про підготовку особового складу. Також підписано військову угоду з Польщею (2016) і створили спільну українсько-польсько-литовську бригада.

Нагадаємо, що Сергій Притула передбачив конкурентів Зеленського у другому турі: жінка і лисий.

Також ми писали, що у Зеленського вперше розповіли про стосунки з Коломойським.

Крім цього "Знай.uа" повідомляв, що естафету Зеленського підхопив ще один комік: балотується в президенти.