Майже кожного дня монополіст НАК "Нафтогаз" опиняється у центрі скандалу. Оскільки це один із найбільших генераторів фінансового потоку, то і боротьба за компанію серйозна. Пов'язано це також і з виборами, які відбудуться вже 31 березня.

Нещодавно заявили про те, що Олег Прохоренко - голова "Укргазвидобування" - йде зі свого поста. Той, кого призначать на кілька місяців виконувати обов'язки Прохоренка, може розпочати невідворотні процеси на газовому ринку.

НАК "Нафтогаз" збирається розірвати контракт з керівником АТ "Укргазвидобування" вже 15 березня. Прохоренко у свій час міг претендувати на вищу посаду, адже був членом наглядової ради. Проте контракт голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва закінчується 31 березня - за 2 тижні після відставки Олега Прохоренка.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

До чого тут вибори? Керівництво монополіста часто пов'язують з діючим керівником держави, а шанси пройти у другий тур виборів невисокі. Так само і велика ймовірність зміни керівного складу НАК, а отже у відставці голови "Украгзвидобування" мало сенсу.

Наступник Прохоренка - Андрій Фаворов - займається інтегрованим газовим бізнесом НАК. Не виключено, що головною його задачою на новому місці буде втілення у життя плану "Нафтогазу", в якому він збирається поглинути "Укргазвидобування" та розчленити його всередині себе. Про це неодноразово говорив Андрій Коболєв, і це реально зробити, адже Третій енергопакет, який базується на стратегії анбандлінгу (розділення Нафтогазу на кілька компаній) потребує тільки відмови від транзиту, а не від видобування газу.

Багато хто буде боротися за приватизацію активів "Укргазвидобування", адже він буде отримувати високі доходи. Особливо якщо згадати про те, що з 1 січня 2020 року буде діяти механізм продажу газу за спецобов'язками. Це означає, що звичайні українці платитимуть за газ стільки ж, скільки й промисловці. Хоча спочатку ціна для населення може високо не зрости.

Чому газ для населення може бути дорожчим, ніж для промисловців? Маржа для населення має бути більшою, тому що умовно більше домовленостей, сервісу, мереж і втрат. У компаніях менше бугалтерії.

Нагадаємо, звідки беруться ваші тарифи на газ, тепло і воду.

Як повідомляв "Знай.ua", оприлюднено повні рейтинги кандидатів у президенти України.

Також "Знай.ua" писав, що Вакарчук готує власний політичний план.