«Ти за кого голосував?» - «Я за Зеленського» - «О, дурень! Він же не політик зовсім!» Подібні розмови після першого туру виборів можна почути найчастіше між людьми. І, якщо в минулому політичні розбіжності могли довести до бійки, то зараз більшість українців перейшло в соціальні мережі, і там влаштовують баталії у коментарях зі своїми опонентами.

Але, як показує практика, коли нема чого сказати, найдієвішим засобом показати своє «фе» залишається видалення з друзів.

«Більше сотні людей видалило мене з друзів після того, як я оновила заставку на Фейсбук (поставила зображення Зеленського з написом приЗЕдент - авт.) за останню годину, - написала у себе в соціальній мережі журналістка Юлія Палійчук. - Що ж друзі, я вам вдячна. Ви всі чудові і я вас люблю, так як ви - українці!»

До речі, цікаво, що риторика прихильників Володимира Зеленського кардинально відрізняється від того, що говорять прихильники Петра Порошенка. Якщо перші намагаються з гумором і добротою пояснити свою позицію, то останні називають їх ідіотами, і навіть закликають розстрілювати.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Прихильники Гаранта закликають вдаватися до крайніх заходів

Треба сказати, що після того, як цей скандальний пост облетів багато ЗМІ, Айдер Муждабаев видалив його.

Сподівання на краще

У той же час Юлія Палійчук зазначає, що хоч і не знайома з лідером «Кварталу 95» особисто, але те, що йому повірив кожен третій українець, говорить багато про що.

«Зеленський дав надію. Ми зараз точно не можемо сказати, якою буде Україна Зеленського, але ми точно знаємо, якою буде Україна Порошенка. І кожен третій українець не хоче в ній жити», - написала журналістка.

Також тему образ підняв і політичний консультант Андрій Прокопенко, який заявив, що починаючи з 1 січня, виборців Зеленського всіляко намагалися образити, зобразити неповноцінними, дурними й обмеженими людьми.

«Люди набагато розумніші, ніж їх хотіла бачити влада. За Зеленського проголосував "втомлений" виборець. Втомлений від лицемірства, від корупції, від грабежу, від покривання "своїх", - написав він у себе в Фейсбук. - "Весна покаже, хто де вкрав" - якщо Зеленський виконає цю обіцянку, нам цього буде достатньо. Немає ідеальних політиків. Але на те і вибори, щоб їх міняти».

Але і навіть на розумні доводи, з якими неможливо не погодитися, ті, хто не хоче, щоб змінювався президент, завжди знаходять, що сказати.

Бісяться від безсилля

Цікаво, що подібне ставлення прихильників Порошенка до своїх опонентів може не деморалізувати прихильників Зеленського, а навпаки змусить згуртуватися. Таку думку нам висловив політолог Ярослав Макітра.

«Подібне агресивна поведінка - це технологія для одних, а інші дійсно так думають, ставши жертвами технологій, - розповів нам експерт. - Суть її в чому: мобілізувати своїх, показати, які вони особливі і деморалізувати опонента, щоб ті, хто ще сумнівається не втік до табору опонента, адже не хочеться відчувати себе Зедебілом і т.д.»

Політолог упевнений, що подібні технології не дадуть результату

Макітра зазначив, що це мало б ефект, якби органічний рейтинг Порошенка становив хоча б 25%, а не 10%.

«А так вони опинилися в меншості, і таврують більшість тільки за те, що ті посміли думати по-іншому. Адже серед тих, хто проти Порошенка абсолютно різні люди», - зазначив політолог.

Такі шори у прихильників Порошенка і агресивна поведінка до своїх же співвітчизників не може не дивувати. Знай.ua коментарем звернувся до клінічного психолога і гештальт-терапевта Єлизаветі Рогачук, щоб вона це пояснила.

«Головний аргумент прихильників Порошенка -"дитячість" виборів і маніпулятивність смаків прихильників Зеленського. Хоча сама нетерпимість і неприйняття думки співгромадян є характеристикою тоталітарної свідомості і незрілості психіки. Будь-яка крайність і абсолютизм є рисою незрілості», - висловилася фахівець.

Також вона зазначила, що велика явка на виборах - це ті люди, хто в опозиції і хоче змінити чинну владу. Тих же, кого все влаштовує, сидять вдома, у них немає енергії і мотивації на дію.

Психолог вважає, що всім, хто веде холівар, варто ментально подорослішати

«Незадоволеність прихильників Порошенка, повинна бути не до тих, хто підтримав Зеленського, а до своїх однодумців, які не прийшли на вибори, - резонно підкреслила Єлизавета Рогачук. - Загальний імідж прихильників Порошенка й їх негативна реакція - це реакція суспільства, яке не готове до демократії та взаємоповаги. І це в свою чергу може стимулювати частину невизначених підтримати Зеленського».

Згодна з колегою і відомий український психолог Ольга Бєлікова. За її словами, прихильники Гаранта просто бісяться від безсилля, побачивши результати голосування.

«Це банальний стрес: будь-яка травма переживає кілька стадій. Перша - це заперечення, друга - гнів, третя - торг, четверта - депресія, п'ята - прийняття. Ось до прийняття потрібно дійти. І тоді вони почнуть видаляти гнівні пости і пояснювати - "я інше мав на увазі", - розповіла психолог.

І як показує практика, багато людей, хто з піною у рота накидався на тих, хто не проголосував за Порошенка, ображаючи їх і іноді погрожуючи, вже встигли підчистити свої пости. Ймовірно, вони почали розуміти, що перемогти їх кандидату все одно не вийде, а жити в Україні доведеться.

Як повідомляв "Знай.uа", екс-губернатор Одеської області, колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі в одному з останніх інтерв'ю відверто розповів про своє ставлення до Володимиру Зеленському у якості ймовірного президента України. Також "Знай.uа" писав, що народний артист Станіслав Боклан, зіграв прем'єр-міністра в серіалі "Слуга народу", заступився за Зеленського.