У місії Міжнародного валютного фонду, яка перебуває в Києві, немає претензій до Національного банку України. Про це повідомив голова НБУ Яків Смолій у себе в соціальній мережі.

"Як підтвердив Рон ван Роден, голова місії, питань до НБУ немає. Схвально оцінили нашу монетарну політику", - похвалив сам себе голова відомства.

Але, як то кажуть, курчат по осені рахують, і оцінювати роботу Нацбанку будемо вже після закінчення року. Зараз же є сенс проаналізувати роботу попередниці Смолія Валерії Гонтаревої.

Смерть половини банків

Трохи більше року тому Валерія Гонтарєва нарешті була звільнена з посади голови НБУ, і цим був закінчений кардинальний переділ банківської сфери, який тривав всю її каденцію. З 196 банків, які існували, перед тим, як її призначив на цей пост Петро Порошенко, в результаті залишилося 90.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Екс-голова Нацбанку знищила половину українських банків

«Я не можу стверджувати, що всі банки були закриті несправедливо, але більшість з них закривалися по одній і тій же схемі, тому на прикладі одного можна зробити висновок і про всіх інших, які несправедливо закривали, - розповів нам експерт у банківській сфері Володимир Іллюша . - У 2014-2015 роках вийшла постанова НБУ, яка зобов'язувала підтвердити акціонерів всіх банків свій матеріальний стан. Потрібно було надати свої фінансові активи. Привід вигаданий і дуже дурний».

Звичайно, багато банків не могли цього зробити, так як гроші завжди знаходилися в роботі. І цього не міг не знати президент Петро Порошенко і голова НБУ Валерія Гонтарєва. Але вони цілеспрямовано і цинічно продовжували закривати фінустанови.

«Закриття банків відбувалося за прямою вказівкою зверху, тому що той же Порошенко має кілька своїх банків. При цьому банки інших олігархів також не зачинялися і їх навіть не чіпали, - обурився Володимир Іллюша. - Все це робилося для того, щоб відтік клієнтів з банків, які закриваються, розподілявся в ті банки, на які він має вплив або які належать йому».

Чорний список

З боку може здатися, що керівництво країни, а також правління НБУ діяло на благо українців, щоб «просіяти» банківську сферу і залишити тільки надійні фінансові установи.

«Я можу розповісти про один банк, приклад якого показує, що з самого початку було вже визначено, які банки повинні залишитися на ринку, а які потрібно ліквідувати, - повідомив Володимир Іллюша. - Правління одного банку, у якого на момент введення Тимчасової адміністрації Фонду гарантування вкладів було боргів за все 300 тис. гривень у вигляді залишків на рахунках юридичних осіб (для банку це незначна сума - авт.) пропонувала регулятору будь-які можливі вирішення питання. Були навіть люди, які готові були стати поручителями або купити банк. При цьому це дуже відомі в країні люди».

Але на ділі, коли були підготовлені всі необхідні документи, які ж самі співробітники регулятора і вимагали, і які підтримали співробітники Нацбанку, в тому числі і заступники Валерії Гонтаревої, які на зустрічі з акціонерами, і керівництвом банку запевняли, що цього достатньо для позитивного рішення питання. Сама ж вона в приватній бесіді, своїм співробітникам, дала зрозуміти - що це питання немає сенсу піднімати: все вже вирішено.

У цих стінах вирішилася доля української банківської системи

«Іншими словами, потрібно було до певної дати зробити так, щоб залишилися тільки ті банки, які вигідні Порошенку, - вважає Ілля. - Тому навіть якщо у банку все добре або, з точки зору регулятора, так званий, проблемний банк може купити хтось інший або увійти до складу акціонерів і цими діями виконати, на мій погляд, не обґрунтовані вимоги НБУ, все одно це не потрібно було влади. Тому в результаті на ринку зараз залишилися фінансові установи, які або належать Петру Порошенку, чи він має до них якесь безпосереднє відношення. Або це банки закриття яких було просто неможливим через те що це Державні банки, Банки з іноземними інвестиціями і т.д.

Залишається сподіватися лише на те, що нова влада, на чолі з президентом Зеленським, не забуде про ті мільйони українців, які завдяки краху банківської сфери, втратили свої кровні гроші, і багато хто залишився ні з чим. Справедливість повинна восторжествувати і на лаві підсудних повинні опинитися, як екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, чиїми руками все це робилося, так і п'ятий президент Петро Порошенко - ідейний натхненник цієї махінації.

Нагадаємо, у травні українцям автоматично перерахували субсидії на наступний опалювальний період.

Як повідомляв портал Знай.uа, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб почав повертати виплати вкладникам банку "Фінансова ініціатива" та ліквідував "Інтербанк".

Також портал Знай.uа писав, що ПриватБанк оскаржив рішення Окружного адмінсуду Києва про незаконність процедури націоналізації банку.