Не так давно на екрани вийшов міні-серіал "Чорнобиль" від американських режисерів. У картині розповідається про аварію на Чорнобильській АЕС у 1986 році, евакуацію жителів Прип'яті і ліквідацію наслідків.

Чорнобиль
Чорнобиль

Українська блогер і активістка Ліза Богуцька, подивившись 4 серії, висловила на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook думку на рахунок цього фільму і провела паралелі з сучасністю.

Ліза Богуцька
Ліза Богуцька

Ліза відзначила, що правди там і справді багато, але розставлені не всі акценти.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Щоб зрозуміти глибину цинізму радянського режиму, мало у фільмі називати колег "товариш". Важливо було показати, що не тільки зовнішнього світу боялася "наддержава", але і внутрішнього протесту.".

Вона згадала, що до 1 травня події трималися в найсуворішому секреті, а 26 квітня ввечері, в програмі "Время" повідомили, що на АЕС було зафіксовано пожежу, але її загасили пожежники, радіаційна обстановка в нормі, нічого переживати. Богуцька вчилася на 5 курсі інституту. В ці дні у неї якраз була токсикологія на військовій кафедрі і викладач (офіцер-токсиколог) їм достатньо ясно роз'яснив, що відбувається.
Але комуністичній партії перед першотравнем треба було з усіх сил тримати обличчя. Населення Прип'яті називали панікерами. З Києва зателефонувала подруга її мами і сказала: "Прийміть, будь ласка до себе Свєту з сином. У нас всі мовчать, але все начальство у терміновому порядку вивозить з Києва свої сім'ї. Наростає паніка. Візьміть до себе моїх доньку та онука". У фільмі показана евакуація 27-го. Але Ліза зазначає, що вона була пізніше. І більш повна інформація просочилася вже після демонстрації.

Чорнобиль
Чорнобиль

"Москва створювала в Києві картинку шаленого щастя радянської людини" - впевнена Богуцька.

Вона зазначає, що три епізоди у фільмі її зачепили і провели паралелі в сучасність.

"Перший - це коли партійно-номенклатурне чмо, що стало з крамаря секретарем міськкому партії, принижує і морально пригнічує жінку, професора інституту ядерної фізики. Тому що лінія партії така. Тому що не можна "порушувати інститут" переваги КПРС над простою радянською людиною. І не дай Бог, щоб Захід дізнався про те, що в найпотужнішій державі світу катастрофа. Такого не повинно бути ніколи!
Другий - це слова про те, що наші діти розраховуються своїм життям за наші вчинки: "Вона повинна була померти. Але померла її новонароджена дитина, проживши всього 4 години. Діти рятують своїх матерів ціною власного життя".
І третій: Сила і грандіозний вплив КДБ. "За вами спостерігають. За тими, хто спостерігає спостерігають інші. І так по колу. Від нас нічого не повинно пройти повз".

Богуцька впевнена, що совок нікуди не подівся.

"Генсеки досі збирають з'їзди і форуми. Останній був сьогодні в Харкові. Злодій і бандит, які волею долі стали рішалами і дрібними мафіозі вирішують долю країни. Інтелект і відповідальність їм не потрібні. У них інші завдання: своя, генеральна лінія партії (мерів)."

Наостанок, вона зазначає, що діти і зараз розплачуються за помилки батьків: за недбалість, малодушність. Одні виїжджають або ж взагалі не народжуються, так як народжувати скоро буде нікому.
"Якщо ми не вирвемо з корінням цей д*вбаний совок.
Він патологічно живучий. І патологічно отруйний. Точно, як радіоактивний попіл."

Нагадаємо, Богуцька сказала, за що соромно кожному українцю

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Богуцька дала цінні поради Саакашвілі

Також Знай.ua" писав про те, що Богуцька захистила Зеленського від нападок після поїздки на Донбас.