Нещодавно в США порахували, якими статками володіє президент РФ Володимир Путін. Відповідне дослідження зробили на прохання кількох членів Конгресу США.

Володимир Путін володіє величезною кількістю грошей, маєтків тощо, пише видання The Washington Post.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"На це питання нелегко відповісти, адже російський керманич – сам колишній працівник розвідки. Він знає, як приховати те, що не має бути знайденим", – пише Андерс Аслунд, старший науковий співробітник Атлантичної ради.

Путін
Путін

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Перші переконливі докази путінських статків були наведені у брошурі Бориса Нємцова (якого вбили у 2015 році) і колишнього заступника міністра енергетики Володимиром Міловим "Путін і Газпром". Два автори стверджували, що чотири найближчих друга Путіна із Санкт-Петербурга – Юрій Ковальчук, Геннадій Тимченко і брати Аркадій і Борис Ротенберги – у 2004-2007 роках вилучили не менше 60 млрд доларів із російської газової монополії "Газпром". Так, ринкова вартість "Газпрому" у травні 2008 року досягла максимуму в 369 млрд доларів. Зараз компанія котується на рівні 60 млрд доларів. Це означає, що інсайдери "Газпрому" знизили його вартість приблизно на 310 млрд доларів. Висновок: це або наслідок епічно поганого управління, або як одне з найбільших пограбувань всіх часів.

Наступну гучну заяву про багатство Путіна зробив Сергій Колесников. У 2012 році він розповів, що Путін будує грандіозний палац поблизу чорноморського курорту Сочі на державні кошти. Колесников брав участь у цьому проекті. Він також був змушений покинути територію Росії.

Втім, для президента Росії не все так просто, вважає Аслунд: "Іронія полягає в тому, що Путін підірвав всі права власності в Росії. Тому Путін і його посіпаки мають перевести свої статки в офшори. Інакше, якщо вони втратять владу в Росії, ці статки будуть негайно експропрійовані".

Президент РФ Володимир Путін
Президент РФ Володимир Путін

Окрім цього, у скандальних "Панамських документах" йдеться, що друг дитинства Путіна віолончеліст Сергій Ролдугін, виявився мультимільярдером. Найбільшим подарунком, зазначеним у "Панамських документах", були 259 млн доларів. Ці гроші Ролдугін отримав від приватного російського бізнесмена Сулеймана Керимова. Крім того, державний банк ВТБ надав Ролдугіну кредит у розмірі 650 млн доларів із своєї кіпрської дочірньої компанії. Ці гроші, ймовірно, не призначені для повернення.

Повідомляється, що Путін і його найближчі друзі грабують державу та її активи, насамперед, "Газпром", в надзвичайних масштабах. Згідно з моїми оцінками, з 2006 року соратники Путіна виводили із країни від 15 до 25 млрд доларів на рік. За 13 років це складе від 195 до 325 млрд доларів. Половина цієї суми належатиме Путіну.

Володимир Путін
Володимир Путін

Є інформація і про те, що у розпорядженні Путіна є 20 палаців, 4 яхти, 58 літаків і колекція годинників вартістю приблизно 700 тисяч доларів. Ймовірно, більшу частину своїх статків він тримає у західних країнах з верховенством закону і глибокими фінансовими ринками, які допускають анонімне володіння компаніями.

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Мей відповіла Путіну на його "дружбу": такого Росія точно не чекала.

Також "Знай.ua" писав про те, що найбільший жах Путіна показали одним малюнком: світ давно здогадувався.