Цей пленарний тиждень останній у каденції Верховної Ради VIII скликання. Потім буде тиждень роботи в комітетах і все - дострокові вибори. Нинішній парламент зовсім трохи не допрацював, щоб «відтрубити від дзвінка до дзвінка». Давайте згадаємо, чим ця Рада запам'яталася українцям, і в чому була її відмінау від попередніх скликань.

Законодавчий спам

Народні депутати, які прийшли до влади в 2014 році, виявилися дуже плідними. Майже за п'ять років було зареєстровано 13589 законопроектів, хоча прийнято трохи більше тисячі. Найактивніше них були лише нардепи шостого скликання, які зареєстрували на 500 законопроектів більше.

Звичайно, найнеобхідніші і важливі законопроекти, так і не були прийняті. Хоча, перед попаданням у парламент, кожен з них повторював, як мантру, що буде проголосований закон про зняття депутатської недоторканності. Але отримавши мандат, ось уже як п'ять років, вони все обіцяють, але не роблять.

Депутатам не звикати порушувати обіцянки

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Окремим моментом потрібно згадати і одіозні закони, які служили не єднанню, а навпаки роз'єднанню нації. Це стосується закону про декомунізацію, закону про освіту та українську мову. При всій потрібності цих ініціатив, потрібно визнати, що вони були недопрацьовані і приймалися лише для того, щоб колишня влада отримала політичні бали.

Закон не писано

Також варто відзначити, що парламент VIII скликання був оновлений більш ніж на 50 відсотків. Запит на нові обличчя був задоволений, але це призвело до того, що багато нардепів не розуміли, що їм робити під куполом. Ті, хто таврував попередників за кнопкодавство і прогули, отримавши заповітний мандат, самі стали цим займатися. Найяскравіше це демонструє нинішній пленарний тиждень, коли йде голосування за поправки в новий Виборчий Кодекс, а на роботі від сили приходить 40 нардепів.

Ніде яблуку впасти

У нинішній Раді дуже часто порушувався регламент, спікер Андрій Парубій дозволяв собі те, що ніколи не дозволяли собі інші політики, які займали крісла голови ВР. Він переголосовував законопроекти по вісім разів, поки не набиралася потрібна кількість голосів, дозволяв собі вимикати мікрофони депутатам, коли вони говорили те, що йому не подобалося, хоча це заборонено. Апофеозом всього стало невизнання ним відсутності коаліції, яка розпалася ще в 2016 році, лише для того, щоб зірвати дострокові вибори і тим самим подалі залишитися на своїй посаді.

Парубій завжди любив помпезні моменти

Менше бійок, але більше матів

На відміну від попередніх скликань, коли в президії нерідко спалахували бійки і депутати розбивали один одному голови, в цей раз все було більш-менш спокійно. Хоча, звичайно, були моменти, коли кого-небудь з депутатів несли на руках від трибуни.

Один з найбільш пам'ятних кадрів цього скликання

У той же час, парламентарії стали менше стежити за своєю мовою. Чого варте тільки нецензурне звернення члена БПП Олега Барни до журналіста, коли він послав його на три літери, або мат в прямому ефірі від Ірини Луценко. Взагалі до журналістів нинішні нардепи ставилися дуже негативно (незважаючи на те, що серед них дуже багато колишніх працівників ЗМІ). Саме депутати цього скликання хотіли обмежити доступ журналістів у кулуари ВР, а також заборонити фотографам знімати парламентаріїв без їх згоди.

Для себе коханих

Цікаво, що обмежуючи інших, нардепи не забували робити добре себе коханим. Про те, що вони так і не позбавили себе недоторканності - ми писали вище. Також вони своїм «вольовим» рішенням вирішили підняти собі заробітну плату. Два роки тому вони в три рази підняли собі оклади. Тепер у спікера ВР - 18,5 тис. гривень, у його помічників 17,7 і 16,9 тис. гривень, а рядовий член Комітету тепер отримує 15,4 тис. гривень. Якщо ж порахувати з різними надбавками і преміями, то на руки вони отримують близько 35 тис. гривень.

Про себе депутати ніколи не забувають

Дорогі аксесуари

Нардепи підняли собі заробітні плати, хоча багатьом вона і не потрібна. У більшості з них є бізнес, який, звичайно ж, записаний на родичів, водіїв або прибиральниць. У цьому скликанні парламентарії нерідко хвалилися дорогими речами, хоча по справедливості, цим грішили завжди. Наприклад, член «Батьківщини» Олександра Кужель прийшла на роботу з сумкою за 65 тис. доларів, а член БПП Ірина Луценко нерідко була помічена в брендовому одягу за десятки тисяч доларів.

Цю сумку Кужель внесла в свою декларацію

Найбільш ненависна Рада

Після всього перерахованого вище стає ясно, чому нинішньому парламенту, судячи із соцопитувань, не довіряє більше 85 відсотків населення. І залишається сподіватися, що ті депутати, які у вересні прийдуть працювати під купол, не повторять помилок попередників, і в першу чергу будуть дбати не про себе, а про український народ.

Нагадаємо, що відомо про новопризначеного Зеленським голову Луганської облдержадміністрації Віталія комарницького.

Як повідомляв портал Знай.ua, бойовики злили в мережу цинічне відео, як розстрілювали українських захисників.

Також Знай.ua писав про те, що українцям показали, як крадуть гроші на будівництві доріг в нашій країні.