Перед достроковими парламентськими виборами багато українців задумалися про те, що в їх плани на 21 липня входила поїздка на море або робочий візит в інше місто. Цю проблему можна вирішити тимчасовою зміною місця голосування. Головне не переплутати місце реєстрації з перенесенням вашого прізвища на одноразове голосування на іншу ділянку. Поки є ще пара днів, щоб розібратися з цим питанням і проявити свою громадянську позицію шляхом голосування.

парламентські вибори
парламентські вибори
Парламентські вибори пройдуть 21 липня 2019 року

Зміна місця реєстрації та додавання в список виборців

Списки виборців складаються задовго до проведення виборів. На державному сайті ви можете перевірити адресу ділянки, яка визначається місцем прописки. Якщо ви не знайшли себе в списку виборців, треба зайнятися цим питанням заздалегідь. Щоб додати себе в список виборців, вам необхідно потрапити в районну адміністрацію. Ваша задача не тимчасово змінити місце, а саме додати себе в списки, а це означає, що ваша черга в кабінет буде набагато меншою. Для підтвердження місця реєстрації ви повинні взяти з собою паспорт та ідентифікаційний код. Такі проблеми часто виникають у виборців, які будуть голосувати вперше. Займає цей процес кілька хвилин. Працівник Адміністрації введе ваші дані і ви ще можете встигнути отримати запрошення поштою.

Важливо: паперове запрошення не обов'язково брати з собою на дільницю, воно має чисто формальне значення і якщо у вас вимагають запрошення працівник виборчої комісії, ви можете скаржитися до відповідного органу.

Зміна місця голосування в зв'язку з роботою

Парламентські вибори 2019

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У разі, коли місце вашої реєстрації та місце роботи розділяють кілометри, ви можете поміняти ділянку. Це буде тимчасова зміна, кожен раз вам доведеться ходити в Адміністрацію з аналогічним запитом. Але, благо, вибори в Україні не щороку. Для отримання можливості проголосувати на іншій дільниці в Україні в зв'язку з роботою не в місті реєстрації, вам треба отримати довідку з роботи, де буде вказано, що адреса знаходиться в іншому місті. Також, бажано взяти з собою документи про місце проживання - договір з орендодавцем або бронювання готелю. Ці дані важливі для працівника Адміністрації, до речі, вам треба потрапити в ту, яка знаходиться у вашому рідному місті. Будьте уважні, тому як змінити місце голосування можна до 15 липня включно.

Тимчасова зміна місця голосування в Україні

Щоб проголосувати не в рідному місті, а, наприклад, в місці, де проходить відрядження або фестиваль, треба нести в районну адміністрацію підтвердження того, що ви будете перебувати 21 липня далеко від місця реєстрації. Доказом можуть бути квитки на захід, квитки на поїзд / літак / автобус, підтвердження бронювання житла і наказ про відрядження. В останні дні, коли можна буде змінити місце голосування, будуть черги зі списками, що досягають двох сотень людей, радимо приходити раніше і не планувати нічого на цей день.

Тимчасова зміна місця голосування в іншій країні

У разі, коли ваша поїздка буде проходити в іншій країні, ви можете поміняти місце голосування на парламентських виборах. Швидше за все, ви зможете проголосувати в посольстві України або в консульському відділі. Для цього вам треба прийти в районну адміністрацію за місцем прописки і з собою мати авіаквитки або бронь житла на ваше ім'я. Сама процедура займає кілька хвилин, а ось простояти в черзі можна весь день.

Документи для голосування

Документи

Громадяни України, які досягли 18 років можуть голосувати в Україні зі своїм цивільним паспортом. Можна не брати з собою запрошення. Важливо, щоб були правильно написані ваші дані в списках. Якщо раптом є якісь помилки і вам відмовляють в голосуванні, ви повинні покликати главу виборчої комісії на ділянці і попросити внести зміни на місці або дозволити проголосувати з урахуванням помилок, які будуть запротокольовані. Якщо вам відмовляють, ви маєте право попросити номер телефону контролюючого органу. Такі помилки, як неправильний номер квартири або буква будинку, можуть бути розцінені, як помилка, тому, будьте уважні і не втрачайте шанс віддати свій голос за кандидата.

Голосування за кордоном не вимагає від вас вашого громадянського паспорта. Вам треба взяти з собою закордонний паспорт.

Порушення та вирішення проблемних питань

Якщо ви помітите порушення на виборчих дільницях, обов'язково повідомте про це поліцію або по телефону, який буде вказано на кожній дільниці. Щоб уникнути підробки голосів або фальсифікацій, кожне звернення буде опрацьовано і будуть вжиті заходи для усунення подібних ситуацій.

Нагадуємо, що оприлюднювати свій бюлетень з вашим вибором категорично заборонено, не робіть помилки, з якої почав свій день Володимир Зеленський на президентських виборах - не демонструйте свою громадську позицію.

Також, приходити на дільницю в нетверезому стані категорично заборонено. Неадекватна і агресивна поведінка може спровокувати поліцію до дій.

Агітувати за кандидата чи партію в день голосування за новий парламент заборонено. Будь-які агітаційні матеріали або гасла можуть стати причиною штрафу.

На вашій виборчій дільниці повинно бути чисто, учасники комісії повинні бути акуратно одягнені, без ознак алкогольного сп'яніння. Всі порушення будуть фіксуватися і завдання кожного виборця - не стати причиною скандалів або штрафів.

Зверніть увагу, що всі урни для бюлетенів повинні бути запечатані. Ніхто з комісії або сторонніх людей не має права відкривати прозорі урни протягом дня.

Виборці мають право повідомляти про підкуп виборців кандидатами, надаючи підтвердження.

Особливості парламентських виборів

Верховна Рада

Незважаючи на те, що 11 липня Верховна Рада України проголосувала за новий Виборчий кодекс, в цьому році ми будемо голосувати за змішаною виборчою системою. Особливістю парламентських виборів в Україні є те, що половина членів Парламенту обирається за допомогою мажоритарної системи відносної більшості, а половина за пропорційною системою із закритими списками. Важливо знати, що за пропорційною схемою ми будемо вибирати партію, а за мажоритарною - кандидата на окрузі. Для того, щоб не розгубитися в день голосування, краще заздалегідь дізнатися номер вашого округу і кандидатів, які обираються.

В даний момент, є попередні результати екзит полів, які віщують більше половини місць у Верховній Раді для партії Президента. Так як агітаційна програма все ще триває, треба розраховувати на те, що маніпулятивна інформація, поширювана в даний момент по ЗМІ може бути популістська або неправдива. Щоб познайомитися ближче з кандидатами і зробити висновки про програми партій, на нашому сайті існує рубрика Досьє.

Ознайомитися зі списками партій можна на сайті Центральної виборчої комісії України. Лідери партій вже не можуть змінювати склад і порядок кандидатів у списках.

Парламентські вибори в Україні повинні були проходити в жовтні 2019 року, але Президент Зеленський розпустив Верховну Раду і зажадав дострокові парламентські вибори. Основною причиною такого рішення було те, що Зеленський вважає старий склад Парламенту неспроможним і нездатним приймати важливі закони в строк. Це було однією з передвиборчих обіцянок Президента.