Резонансні факти можливої причетності секретаря Київради Володимира Прокопіва та його соратниці депутата Київради Людмили Костенко до викритих сіток підкупу виборців, що стали відомі напередодні Парламентських виборів, як виявилося, стали лише частиною загального "пазла". Загалом, в ході цієї передвиборчої кампанії було викрито кілька тисяч порушень. Подробиці даного питання були повідомлені на тематичній прес-конференції, що відбулася в столиці 19 липня.

У Нацполіції відкрито 273 кримінальних провадження

Дані щодо викритих порушень оголосили представники Громадянська мережа "ОПОРА" в рамках проміжного звіту за результатами довготермінового спостереження за "підготовчим етапом" до майбутніх виборів.

"В цілому, виборчий процес був екстра-конкурентний – особливо по мажоритарній складовій, і не завжди конкуренція відбувалася в межах чинного Законодавства. На жаль, такі факти, як локальний адміністративний ресурс або непрямий підкуп виборців і проблема із фінансуванням в межах Законодавства не були реалізовані в повній мірі. Наші спостерігачі впродовж кампанії зафіксували 2147 порушень", – повідомляє голова правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Практично 10 % із загальної кількості становлять факти непрямого підкупу виборців – це 202 порушення. На 2 місці – порушення і зловживання з боку членів виборчих комісій із кількістю у 93 інциденти. Фактів зловживання адміністративним ресурсом було виявлено 44, порушення прав спостерігачів та журналістів – 7.

А от кримінальне ж втручання у виборчий процес було зафіксовано у 17 випадках.

"Загалом, ми надіслали 882 звернення до Нацполіції – зокрема, в регіонах України. За даними Нацполіції, які були надані нам вчора ввечері, було відкрито 273 кримінальних провадження протягом цієї виборчої кампанії. 11 з них стосуються порушень ст. 160 Кримінального кодексу "Прямий та непрямий підкуп"", – підкреслює Ольга Айвазовська.

В Топі також і таке порушення, як перешкоджання виборчому праву шляхом обману: реєстрація двійників, використання агітаційної символіки, або ж назв партій.

За словами голови правління Громадської мережі, 93 суб'єкти виборчого процесу мають ознаки цілком технічних саме в контексті введення в оману виборців. За цими фактами були опитані 97 осіб були допитані Нацполіцією і є 5 вручених підозр загалом в контексті кримінальних порушень і здійснення злочинів в ході кампанії.

За рекламу на Фейсбуці мажоритарники виклали півмільйона доларів

Особливу категорія займають мажоритарники – як відмітила Ольга Айвазовська, наразі на виборах зареєстровано 3083 таких кандидатів.

"51 округ зі 191 одномандатних мажоритарних округів нами оцінені як проблемні - в тому числі, прогнозування спокійності і відповідності до Закону процедури підрахунку голосів і встановлення результатів. Критеріями оцінки були факти наявності порушень, недобросовісна агітація, чорний піар тощо", – відзначає голова правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

Ще одним з виявлених фактів стала і космічна сума, сплачена мажоритарниками за рекламу у Фейсбуці – за підрахунками ОПОРИ, тільки за це вони сплатили близько 500 тисяч доларів, що не відоповідає цифрам, які були подані як проміжні. І це тільки, згідно з офіційними, відкритими даними.

Більш повний та детальний аналіз буде презентований за кілька днів. Як зазначили у Громадській мережі "ОПОРА", кінцеві результати будуть оприлюднені після дня голосування – 22 липня.