Інтерв’ю опублікувало видання Ваше Здоров’я:

- Пріоритети бачить нова влада в реформуванні медичної галузівідображають базові моменти, без котрих неможлива зміна чи побудова будь-якої системи, яку ми не обрали б. Тож найбільшою помилкою нинішнього реформування галузі я вважаю те, що не було зроблено системних кроків. Тому і позитивні ідеї (такими вважаю трансформацію первинної ланки та прийняття Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення») не вдалося реалізувати без проблем і непорозумінь.

Тож найперше, що має бути і неодмінно буде зроблено, — це затвердження національної стратегії розвитку системи охорони здоров’я. У ній буде чітко розписано, що слід виконати в перший, п’ятий, десятий рік. Національну стратегію зазвичай планують на 30 років і затверджують на найвищому рівні для того, аби наступний міністр чи інший державний чиновник не сказали: забудьте, перекресліть, усе буде інакше. Так ми ніколи не досягнемо наміченої мети, якою правильною і бажаною вона не була б. Але для того аби положення стратегії дійсно відповідали інтересам суспільства та працівників галузі, стимулювали державу, приділяли більше уваги питанням охорони здоров’я і водночас враховували національні особливості системи та міжнародні стандарти, до її розробки буде залучено науковців, практикуючих лікарів, економістів, юристів, котрі нададуть кваліфіковані пропозиції. Водночас необхідно провести перепис населення, адже неможливо розрахувати реальні потреби медичної галузі, не знаючи, на кого вони розраховані. Так, бюджет охорони здоров’я має становити не менше 5% ВВП, і цей показник не залежить від кількості населення. Однак витрати на медицину таку «прив’язку» мають.

Також неможливо прийняти ефективні управлінські рішення в галузі без урахування стану матеріально-технічної бази. Натомість її аудиту не було проведено — ані до старту нинішніх реформ, ані в процесі їх реалізації. І це наступне пріоритетне завдання нової влади.