Вже шостий місяць поспіль кияни очікують на створення культурної зони відпочинку, присвячений пам'яті відомого на весь Світ Героя України, який добровольцем пішов воювати на Донбас і загинув – видатного оперного співака, соліста Паризької національної опери, 42-річного Василя Сліпака. Незважаючи на відповідне прийняте рішення Київради, роботи з облаштування й досі не розпочалися. Як виявилося, до блокування даного питання причетна родина експрезидента Віктора Ющенка. Подробиці дізнавалися Знай.ua на засіданні Постійної комісії Київради з питань екологічної політики.

За півроку не зроблено жодного кроку

А з'явитися арт-майданчик має неподалік від рідного будинку Героя України – на Андріївському узвозі, 33/6.

Ініціатором створення скверу стали представники громадськості – саме вони розмістили петицію №7430, опубліковану на сайті КМДА в лютому цього року. Буквально за кілька місяців вона набрала понад 10 тисяч голосів, тож вже в короткі строки потрапила на обговорення до Київради.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Та з того часу минуло вже півроку, а справа навіть не зрушила з місця.

"Ми створювали сквери, щоб не було бездумної, хаотичної забудови міста. Таким чином саме і можна врятувати ті клаптики зелених зон, які дають можливість зберегти хоч минулу славу про Київ, як найзеленіше місто. Але що зі сквером Василя Стуса, що на Андріївському узвозі? За його створення ми голосували не одне засідання тому, але чому й досі не робляться роботи з його благоустрою?", – підкреслив депутат Київради Юрій Сиротюк.

З цього приводу на комісію були зібрані очільники одразу кількох профільних Департаментів.

""Київзеленбудом" до Київради було подане клопотання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо оформлення відведення даної земельної ділянки. Була і нарада стосовно ескізних проектів, дефектних актів. Однак, перше – це відведення ділянки", – зазначає заступник директора Департаменту міського благоустрою КМДА, начальник управління екології та природних ресурсів Андрій Мальований.

Як, виявилося, процес блокується на першій інстанції.

"Має бути проведене обстеження спеціалістами Департаменту міського благоустрою – станом на сьогодні, результати від них не надходили. Таким чином, впродовж півроку план заходів не виконується: Благоустрій не виїжджає, не обстежує і не надає інформації", – відзначає заступник директора Департаменту земельних ресурсів КМДА Сергій Лахматов.

На фірмі Ющенків – борг у 144 тис грн

Знай.ua вдалося з'ясувати, що фірма "Сула", яка знаходиться за даною адресою, належить близьким родичам екс-президента Віктора Ющенко – його брату Петру та дружині сина Олені. Петро Андрійович Ющенко, і Олена Миколаївна Ющенко зазначені в графі "засновники" та "кінцевий бенефіціарний власник".

Площа майбутнього скверу становитиме близько 0, 07 Га. Аби втілити в життя задуману ідею з арт-майданчиком, в першу чергу потрібно буде розірвати договір оренди цієї земельної ділянки – з ТОВ "Фірма "Сула"", укладеного у 2005 році.

"Відповідно до пункту договору 11/4, він може бути розірваний також коли орендна плата систематично не сплачується. За інформацією ГУ ДФНС в м. Києві від 14.06.2019 року, заборгованість за ТОВ "Фірма Сула"" за сплату оренди даної земельної ділянки складає 144 тис грн. Тож наразі в Департаменті земельних ресурсів готовиться проект рішення про розірвання даного договору оренди", – заступник директора Департаменту земельних ресурсів КМДА Сергій Лахматов.

Якщо ж родина експрезидента не піде назустріч, проект рішення щодо створення арт-скверу передбачає розірвання договору у судовому порядку.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.