Президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що має намір повернути відповідальність за незаконне збагачення чиновників і депутатів. І зараз Верховна рада знаходиться в кроці від доленосного рішення.

Раніше, на початку 2019 року цю норму скасував Конституційний суд і тим самим викликав невдоволення у західних партнерів і кредиторів. Тепер Зеленський представив законопроект, в якому передбачено не тільки кримінальна відповідальність за незаконні активи, але і їх конфіскація у разі, якщо вартість майна на мільйон гривень та більше перевищує доходи держслужбовців.

Законопроект №1031 в першому читанні вже підтримав парламент 316 голосами. У п'ятницю, 20 вересня, пройде друге читання. Проте напередодні, профільний антикорупційний комітет Ради не встиг обговорити 300 поправок, які були подані до початкової редакції документа.

З нового – в законопроекті Зеленського передбачений механізм цивільної конфіскації незаконних активів, однак це не передбачає подальшої кримінальної відповідальності.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Кримінальна відповідальність буде загрожувати у випадку, якщо різниця в активах і доходи чиновника перевищує 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Експерти ж переконані, то основний фокус законодавства має бути спрямований на те, щоб наповнити держбюджет і повернути вкрадене.

Відповідно до законопроекту, чиновнику, якого викрили в незаконному збагаченні (понад 14,4 млн гривень) загрожує тюремне ув'язнення терміном від 5 до 10 років і передбачає позбавлення права займати певні посади на строк до 3 років.

До речі, в попередньому варіанті статті незаконними розглядалися ті активи, "законність підстав набуття яких не підтверджена доказами". Цю норму розкритикував КСУ у своєму висновку, так як вона порушує презумпцію невинуватості. Саме з цієї причини з поточного тексту законопроекту її прибрали.

Нагадаємо, Зеленський публічно пригрозив олігархам.

Як повідомляв Знай. ua, студенти КНУ імені тараса Шевченка мітингували проти професорства одіозного Валерія Іванова.

Також Знай. ua писав, що пожежні збунтували проти головних корупціонерів України.