Що нардепи прийняли

У п'ятницю, 20 вересня, було прийняло відразу два знакових закону.

Перший — №1053-1 "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

Головні нововведення:

  • обов'язковість видачі чека (продавець зобов'язаний видати покупцеві фіскальний чек. Щоправда, для окремих категорій нижню планку доходу зовсім прибрали і встановили "групу ризику". Це інтернет-магазини, готелі, туристичні агенції, кур'єрські служби);
  • Мінфін бере під контроль всі транзакції (порядок роботи з РРО тепер регулюється міністерством фінансів. Всі операції будуть доступними для податкової служби. Це зроблено для того, щоб продавці не змогли приховати свої доходи або торгувати "в сіру");
  • зміни штрафів (зокрема, бізнес змусять вести облік всього, що у нього є. За порушення штрафуватимуть до 200% від вартості самого товару, а також за невиданий чек — 10-50% від вартості продукції).

Другий закон — №1073. Він, по суті, доповнює попередній. Але тим не менше містить кілька важливих змін.

Які загрози і думки експертів

Окремі нарікання з боку багатьох українців викликав нюанс з тотальною фискализацией. З-за цього частина звичних послуг опиниться поза законом. Зокрема, накладений платіж.

Справа в тому, що при купівлі післяплатою через службу доставки товар забирають, сплативши суму кур'єрській службі. Потім суму відправляють продавцеві, але чек не видають.

Так, під час засідання цей нюанс помітили, але його голова належну правку не прийняв. Про це повідомив журналіст Євген Плинский на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"В чому суть: коли я купую товар післяплатою через "Нову пошту", то продавець не може видати мені фіскальний чек заздалегідь. Він мені відправляє товар, а я йому післяплатою — гроші через ФК "Пост Фінанс" Нової Пошти. Одержувач коштів за товар, як правило не сам магазин або навіть ФОП, а якесь фізособа. По-факту — це не продаж товару, яка потрапляє під оподаткування, а просто пересилання грошей. І довести факт покупки — нереально. Ви біля магазину нічого не купили. Немає факту оплати. Інтернет-магазин не маніпулював цією схемою і не ховав продажу, на засіданні з місця запропонували внести правку і зобов'язати його протягом трьох днів вибивати електронний чек. Рішення суперове, а в контексті кешбека дає покупцеві інструмент не "забити" на чек, а перевірити його в базі. Ця правка дозволить вивести з тіні величезний пласт нелегального збуту товару через інтернет пересиланням "НП". Але чомусь голова комітету її відкинув", — роз'яснив працівник ЗМІ.

Фінансист Василь Невмержицький також розповів, що в цьому законі зовсім незрозумілий механізм.

"Припустимо, ви замовили взуття на "Розетці", вам доставили товар у відділення "Нової Пошти". Приїхав ваш розмір, ви купили взуття. Але передаєте гроші не "Розетці" — продавцю, а по суті посереднику — "Нової Пошти". А ця компанія вже буде пересилати суму кінцевому власнику товару, при цьому чек видавати вона не може. Це заплутана ланцюжок, і механізм видачі чека на цьому етапі в законі не прописаний. За логікою речей, далі процес повинен регламентуватися, наприклад, тим же Кабінетом міністрів України", — сказав Василь.

До того ж, Невмержицький охарактеризував закони, як занадто нові для України.

"Думки моїх знайомих експертів, банкірів, так і просто товаришів різняться. Такі ідеї в новинку для країни і точно спрогнозувати ефект мені складно. Єдине, щоб я порадив — провести масштабну інформаційну кампанію для населення. Як для покупців, так і для бізнесу. Упевнений, що багато представників малого бізнесу не знають, що їм потрібно декларувати і які чеки видавати", — резюмував фінансист.

У "Новій Пошті" заявили, що ці закони ще не підписані Зеленським.

"Але на всі ваші сумніви та побоювання можемо запевнити: законопроекти стосуються обов'язку застосовувати РРО. Питань оплати при отриманні, онлайн-розрахунків або надання послуг поштового зв'язку вони не стосуються, і можливість надавати якісні послуги нашою компанією не впливають.

Після того, як президент підпише зазначені закони, і будуть опубліковані їх офіційні тексти, ми надамо більш грунтовний коментар", — йдеться в повідомленні.

Народний депутат Галина Васильченко пояснила: ідея хороша, але потребує суттєвих доробок. У партії пропонували підняти обов'язкову фіскалізацію для малих бізнесменів з 1 до 1,5 мільйона гривень, а в цілому нові правила ввести з 1 січня 2022 року.

Народний депутат Ніна Південця пропонувала ввести правила з 2024 року, показати реальну економічну необхідність збільшувати тарифи, скасувати норми щодо кешбека та інші.

Шановні підприємці! Щойно Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроекти №1053-1 №1073. На жаль. Цілий ряд...

Geplaatst door Ніна Южаніна op Vrijdag 20 september 2019

Нагадаємо, що Зеленський ветував закон про імпічмент президента.

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський показав, як змінює життя українців.

Також портал Знай.ua писав, що Зеленський підписав закон про "митний безвизе" з Євросоюзом.