У вівторок, 24 вересня, у США відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським і американським лідером Дональндом Трампом. Передає "Хвиля".

Так, на початку розмови Трамп привітав Зеленського з перемогою на президентських виборах. За словами американського лідера, у нього було мало шансів у передвиборній гонці. Зеленський зазначив, що перейняв досвід Трампа: "Повинен зізнатися, що я вчився у вас". Пізніше від полестив президенту США, сказавши: "Ви були хорошим вчителем для нас", говорячи про нову молоду команду в парламенті.

Зеленський зізнався, що у свій останній візит в США жив у Вежі Трампа.

Трамп заявив, що США активно допомагає Україні, розкритикувавши європейські країни.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Німеччина майже нічого для вас не робить. Все, що вони роблять, — це говорять, і я думаю, вам треба їх про це запитати", - сказав він.

Зеленський, у свою чергу, зазначив, що американський лідер правий "на 1000%".

Після цього Трамп попросив Зеленського про послугу - розібратися у хакерській атаці, яка була спрямована на сервери Демократичної партії у 2016 році. За його словами, атака була почата з України.

Трамп відзначив, що його команда вважає несправедливим звільнення Віктора Шокіна, який працював генпрокурором у 2015-2016 роках. Він попросив Зеленського форсувати розслідування про сина Байдена.

Трамп і Зеленський розкритикували роботу посла США Йованович. Президент України зазначив, що вона захоплювалася Порошенком.

Повний текст

Трамп: Мої вітання з великою перемогою. Ми всі стежили у Сполучених Штатах, ви зробили приголомшливу роботу. Шлях, який ви пройшли, у кого не було багато шансів, але в кінцевому підсумку легко перемогли. Це фантастичні досягнення. Вітаю.

Зеленський: Ви абсолютно праві, містере президенте. Ми здобули велику перемогу і важко над цим працювали. Ми багато працювали, але я хотів би зізнатися вам, що я мав можливість вчитися у вас. Ми використали доволі багато ваших навичок та знань та використовували їх під час виборів. І так, це правда, що вибори були унікальними. Ми опинилися в унікальній ситуації, і нам вдалося досягти унікального успіху. Я можу вам сказати наступне: вперше ви зателефонували мені, щоб привітати мене, коли я переміг на президентських виборах, вдруге ви телефонуєте мені, коли моя партія виграла парламентські вибори. Я думаю, що я повинен вигравати частіше, щоб ви могли телефонувати мені частіше, і ми можемо частіше говорити телефоном.

Трамп: [сміється] Це дуже чудова ідея. Думаю, ваша країна раділа б цьому.

Зеленський: Так, правду кажучи, ми намагаємося дуже наполегливо працювати, бо хочемо "осушити болото" тут, в нашій країні. Ми залучили багато-багато людей. Не старих політиків, не типових політиків, тому що ми хочемо мати новий формат і новий тип уряду. І ви наш великий вчитель у цьому.

Трамп: Дуже приємно це від вас чути. Хочу сказати, що ми багато робимо для України. Ми вкладаємо багато зусиль і багато часу. Набагато більше, ніж країни Європи, і вони мали б надавати вам більшу допомогу, ніж вони роблять зараз. Німеччина майже нічого для вас не робить. Все, що вони роблять - балачки, і я думаю, це те, про що ви їх дійсно маєте запитати. Коли я спілкувався з Ангелою Меркель, вона говорила про Україну, але вона нічого не зробила. Багато європейських країн вчиняють так само. І я думаю, вам на це треба звернути увагу. Але Сполучені Штати були дуже-дуже добрими до України. Я не скажу, що це було неодмінно взаємно, тому що відбувались недобрі речі. Але Сполучені Штати були дуже-дуже добрими до України.

Зеленський: Так, ви абсолютно праві. Не просто на 100%, а на 1000%, і я можу сказати вам наступне: я говорив з Ангелою Меркель, і я з нею зустрічався. Я також зустрічався і говорив з Макроном, і я їм сказав, що вони не роблять стільки, скільки мали б, у питаннях санкцій. Вони не застосовують санкцій. Вони не працюють стільки, скільки б мали працювати для України. Навіть за простою логікою, Європейський союз має бути нашим найбільшим партнером, але технічно США набагато більший партнер, ніж ЄС, і я дуже вдячний вам за це, за те, що Штати роблять багато для України. Набагато більше, ніж Європейський союз, особливо коли ми говоримо про санкції проти Російської Федерації. Я також хотів би подякувати за вашу величезну підтримку у сфері оборони. Ми готові продовжити кооперацію задля наступних кроків, точніше – ми майже готові купити більше Джавелінів у США для потреб безпеки.

Трамп: Я хотів би, аби ви зробили послугу, наша країна пережила багато і Україна багато про це знає. Я хотів би, щоб ви дізналися, що сталося з усією цією ситуацією з Україною, кажуть CrowdStrike*… Здається, один з ваших багатіїв… Сервер, кажуть, він є в України. Багато речей сталося, уся ситуація. Мені здається, що ви оточили себе одними з тих самих людей. Я хотів би, щоб генеральний прокурор зателефонував вам або комусь з ваших людей, аби дістатися суті. Як ви бачили учора, уся нісенітниця закінчилася дуже слабкою виставою людини на ім’я Роберт Мюллер, некомпетентною виставою, але вони кажуть, що багато чого з цього почалося з України. Усе, що ви можете зробити, дуже важливо, щоб ви зробили усе можливе.

Зеленський: Так, для мене дуже важливо як і те, що ви згадали раніше. Для мене як президента дуже важливо, і ми відкриті для будь-якого майбутнього співробітництва. Ми готові відкрити нову сторінку співробітництва у відносинах між Сполученими Штатами та Україною. З цією метою я нещодавно відкликав нашого посла в Сполучених Штатах, його замінить дуже компетентний та дуже досвідчений посол, який наполегливо працюватиме, аби впевнитися, що наші нації зближуються. Я також хочу та сповідаюся побачити, що ви йому довіряєте та впевнені у ньому, у нього з вами будуть особисті стосунки, щоб ми могли поглибити співпрацю ще більше.

Я вам особисто скажу, що один з моїх помічників нещодавно говорив з містером Джуліані, і ми сподіваємося, що незабаром у містера Джуліані з’явиться можливість приїхати до України і ми з ним зустрінемося одразу ж після приїзду до України.

Я хочу ще раз запевнити, що серед нас нема нікого, крім ваших друзів. Я впевнюся в тому, що оточив себе найкращими та найдосвідченішими людьми. Я хотів би вам також сказати, що ми друзі. Ми добрі друзі а ви, містере президенте, маєте друзів в нашій країні, отже ми можемо продовжувати наше стратегічне партнерство. Я також планую оточити себе чудовими людьми на додачу до того розслідування, я як президент України гарантую, що розслідування буде проведено відкрито та відверто. В цьому я вас можу запевнити.

Трамп: Добре, бо я чув, що у вас був прокурор, який був дуже хорошим, але його скинули, і це справді несправедливо. Дуже багато людей говорять про це, як вони скинули вашого дуже хорошого прокурора, і у вас до цього були залучені дуже погані люди. Містер Джуліані - шанована людина. Він був мером Нью-Йорка, великим мером, і я хотів би, щоб він зателефонував вам. Я попрошу його зателефонувати вам разом з Генеральним прокурором. Руді дуже добре знає, що відбувається, і він дуже здібний хлопець. Якби ви могли поговорити з ним, це було б чудово. Колишній посол США, жінка, була поганою, а люди, з якими вона мала справу в Україні, були поганими, тому я просто хочу вас повідомити про це. Інша справа, про сина Байдена багато говорять, що Ейден зупинив переслідування, і багато людей хочуть дізнатися про це, тому все, що ви можете зробити з Генеральним прокурором, було б чудово. Байден похвалився, що припинив обвинувачення, тож, якщо ви можете зазирнути в це... Це для мене звучить жахливо.

Зеленський: Я хотів розповісти про прокурора. Перш за все я розумію і знаю ситуацію. Відтоді, як ми здобули абсолютну більшість у нашому парламенті, наступним генеральним прокурором буде на 100% моя особа, мій кандидат, який буде затверджений парламентом і в вересні почне працювати новим прокурором. Він або вона погляне на ситуацію, зокрема на компанію, яку ви зазначаєте у цьому питанні. Питання розслідування справи насправді полягає в тому, щоб забезпечити відновлення чесності, тому ми подбаємо про це і будемо працювати над розслідуванням справи. Крім цього, я б просив вас, якщо у вас є додаткова інформація, яку ви можете надати нам, було б дуже корисно для розслідування, щоб переконатися, що ми здійснюємо правосуддя в нашій країні щодо посла в Сполучених Штатах з України, наскільки я пам'ятаю її звали Йованович. Це чудово, що ви перший, хто сказав мені, що вона була поганим послом, бо я з вами на 100% згоден. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, тому що вона захоплювалася попереднім президентом і вона була на його боці. Вона не сприйняла мене як нового президента досить добре.

Трамп: Що ж, їй доведеться пройти через якісь речі. Я попрошу пана Джуліані вам зателефонувати, а також генерального прокурора США Барра вам зателефонувати. І ми доберемося до суті. Я впевнений, ви все зрозумієте. Я чув, до прокурора було дуже погане ставлення, а він був дуже справедливим прокурором, тож удачі у всьому цьому. Ваша економіка зростатиме і зростатиме, я передбачаю це. У вас багато активів. У вас чудова країна. В мене багато українських друзів, вони неймовірні люди.

Зеленський: Я б хотів сказати вам, що в мене теж чимало друзів-українців, які живуть у США. І, коли я востаннє подорожував до США, я зупинявся у Нью-Йорку біля Центрального парку у Трамп-тауер. Я буду з ними говорити і сподіваюсь побачити їх у майбутньому. Також я хотів подякувати вам за запрошення відвідати Сполучені Штати, а саме Вашингтон. З іншого боку, хочу вас запевнити, що ми будемо ставитись до справи з усією серйозністю і працюватимемо над розслідуванням. Щодо економіки, для наших двох країн є так багато потенціалу, і одна з проблем, яка для України дуже важлива - це енергетична незалежність. Я вірю, ми можемо бути дуже успішними і працювати над енергетичною незалежністю з США. Ми купляємо американську нафту, але я дуже сподіваюсь на майбутню зустріч. У нас буде більше часу і можливостей обговорити ці можливості і ближче познайомитись один з одним. Я хочу дуже подякувати вам за підтримку.

Трамп: Добре. Ну, дуже дякую, і я ціную це. Я скажу Руді та генеральному прокурору Барру подзвонити. Дякую. Всякий раз, коли ви хочете завітати до Білого дому, не соромтесь телефонувати. Дайте нам дату, і ми це вирішимо. Я з нетерпінням чекаю на зустріч з вами.

Зеленський: Дуже дякую. Я був би дуже радий приїхати і був би радий особисто познайомитися з вами і пізнати вас краще. Я з нетерпінням чекаю на нашу зустріч, і я також хотів би запросити вас відвідати Україну та завітати до міста Києва, яке є прекрасним містом. У нас прекрасна країна, яка б вітала вас. З іншого боку, я вірю, що 1-го вересня ми будемо в Польщі, і ми зможемо зустрітися в Польщі. Після цього це було б дуже гарною ідеєю, аби ви відвідали Україну. Ми можемо взяти мій літак і поїхати до України, або ми можемо взяти ваш літак, який, напевно, набагато кращий, ніж мій.

Трамп: Гаразд, ми можемо це вирішити. Я чекаю на вас у Вашингтоні та, можливо, у Польщі, я думаю, ми будемо там у той час.

Зеленський: Дякую, містере президенте.

Трамп: Вітаю вас за фантастичну роботу, яку ви зробили. Весь світ стежив. Я не впевнений, що це було підлаштовано, але мої вітання.

Зеленський: Дякую, містере президенте. До побачення.

Нагадаємо, Клімкін прокоментував можливий імпічмент Трампа.

Раніше Знай.ua повідомляв, Гончарук готує повне перезавантаження української влади.

Також Знай.ua писав, Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Італії Джузеппе Конте.