Так звана "формула Штайнмаєром", навколо якої в Україні точаться запеклі суперечки, несе для України деякі політичні зобов'язання, тому Київ не зможе без наслідків відмовитися від неї.

Про це заявив глава Комітету парламенту з міжнародних відносин, депутат з фракції Слуга народу Богдан Яременко в інтерв'ю РБК-Україна.

Яременко зазначив, що тактична мета погодження Україною "формули" - розблокування можливості зустрічі в нормандському форматі.

"Ми хочемо миру. Так як війна на Донбасі - це не внутрішній конфлікт і не громадянська війна, а збройна агресія Росії проти України, то досягнення миру можливе лише з залученням в переговорний процес безпосередньо агресора в особі Путіна. І в цій ситуації у Росії є передумова - узгодження цієї формули", - сказав депутат.

При цьому Яременко уточнив, що "формула Штайнмаєра", насправді вже частково реалізована, і команда Зеленського не погоджувла нічого такого, чого б уже не існувало.

Крім того, Яременко заявив, що Кучма нічого не підписував.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

"Хочу відзначити, що "формула Штайнмайера "в тому вигляді, в якому ми її погодили, насправді вже частково реалізована. І ми не погодилися ні на що таке, чого б уже не існувало (...) Кучма нічого не підписав, а лише проінформував ОБСЄ, що механізм застосування закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО нами в принципі погоджено", - заявив нардеп.

Разом з тим, Яременко пояснив, на скільки в такому випадку це є для України зобов'язуючим, зазначивши, що ми не зможемо без наслідків відмовитися від імплементації "формули Штайнмайера".

"Лист Кучми Сайдік не є зобов'язуючим, воно показує певну позицію. І якщо ми поважаюча себе країна, ми повинні її дотримуватися (...) Ми тепер без певних наслідків не зможемо відмовитися від своїх слів", - зазначив Яременко.

У преамбулі до двох абзаців самої формули йдеться про її імплементацію в українське законодавство. Нардеп пояснив, чи Україна повинна будемо в такому вигляді внести "формулу" в закон.

За словами Яременка, формулювання в законі повинно відображати суть узгодженої "формули Штайнмайера", хоч і не зобов'язане бути дословним.

Нагадаємо,тисячі українців на Майдані висунули Зеленському вимоги

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський не вчиться на граблях Порошенка: Білецький розкрив небезпеку формули Штайнмайєра.

Також Знай.ua писав, на Майдан вийшли противники "формули Штайнмайєра"