У Верховній Раді зареєстрований законопроект №2287 щодо визнання втратившого чинність закону України "Про очищення влади". Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

Автором даного законопроекту виступив нардеп від президентської фракції "Слуга народу" Максим Бужанський.

Так, текст цього документа ще відсутня і знаходиться під статусом - переданий на розгляд керівництву.

У четвер, 17 жовтня, на офіційному сайті Європейського суду з прав людини був опублікований текст рішення ЄСПЛ у справі "Полях та інші проти України", згідно з яким люстрація держслужбовців в Україні, яка стала можливою завдяки закону "Про очищення влади", порушила їх права.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут
Показати ще

ЄСПЛ постановив, що відносно 3 позивачів була порушена стаття 6 §1 Конвенції про захист прав людини та основних свобод з-за довгого судового розгляду в українських судах і стаття 8 Конвенції стосовно 5 позивачів.

До того ж, ЄСПЛ не сумнівається, що в період правління Віктора Януковича держслужба і демократичне управління в країні стикалися з серйозними труднощами, що обґрунтовувало потреба реалізації реформ. Але суд встановив, що закон про люстрацію має досить широке застосування і привів до усунення заявників.

Більш того, суд вказав, що даний закон не зосереджує увагу на індивідуальні ролі звільнених осіб або ж на те, чи вони якось пов'язані з якими-небудь недемократичними діями під час правління Януковича.

ЄСПЛ підкреслив, що закон про люстрацію різниться від більш вузьких процедур люстрації, які введені в інших країнах Центральної та Східної Європи.

Суд постановив, що Україна має сплатити кожному заявнику 5 тисяч євро за моральну шкоду. Більше того, перший заявник повинен отримати 1,5 тисячі євро, а інші - по 300 євро у зв'язку з судовими витратами.

Нагадаємо, що до порядку денного засідань на 22 жовтня Конституційний суд України вніс ініціативу президента Володимира Зеленського про скорочення кількості нардепів Верховної Ради.

Як повідомляв портал Знай.ua, у мережі з'явилися кадри того, як народні обранці знову займають в стінах Ради далеко не роботою.

Також портал Знай.ua писав, що Юрія Корявченкова зловили в сесійній залі Верховної Ради, коли той роздавав колегам квитки на гумористичне шоу "Вечірній квартал".