Народні депутати визначилися з сумами, які доведеться їм заплатити, якщо вони вирішать проголосувати в сесійній залі за своїх колег. Сьогодні, 29 жовтня, вони прийняли законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України".

Тепер у разі неперсонального голосування їм доведеться заплатити штраф від трьох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, це в середньому від 51 тис. до 85 тис. грн.

Малувато буде

Але мабуть гривнею депутатів вже не налякаєш. Тому в "Опозиційною платформі - За життя" пропонують за перше порушення - штрафувати, а друге вже класифікувати як кримінальне правопорушення, а не адміністративне.

«Ми не тільки повинні, як парламент, ввести штрафні санкції, ми повинні, в разі рецидиву, таких людей засуджувати на 2 роки умовно. Ми вважаємо, що це дійсно повноцінний злочин», - заявив народний депутат від партії "Опозиційна платформа - За життя" Олег Волошин.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Хоча у фракції «Слуга Народу» такі кардинальні рішення не поспішають підтримувати. Це стало ясно коли Знай.ua звернувся до депутатів з питанням, щоб вони вибрали, як покарання за кнопккодавство: відсікання рук, позбавлення мандата або потрапляння за грати.

«Я думаю спочатку штраф, якщо порушення повторилося - відсторонення від засідань на п'ять днів і подвійний штраф. Ну, і якщо був помічений в кнопкодавстві втретє - позбавлення мандата», - поділився з нами своєю думкою соратник Зеленського Юрій Камельчук.

Його колега Олена Мошенець, так само підтримала ці ініціативи.

Молода депутатка вважає, що неособисте голосування неприпустимо

«Вважаю, що ухвалення такого закону сприяє становленню і розвитку України, як правової держави. Неособисте голосування — це порушення Конституції і знецінення такого інституту як парламент, — зазначила вона. — Тому «кнопкодави» повинні нести відповідальність. Моя особиста думка: за поодинокі випадки «кнопкодавства» до народного депутата можуть застосовуватися штрафні санкції. Та якщо такі дії носять постійний, системний і деструктивний для держави характер, то покарання повинно бути більш жорстким».

При цьому пані Олена проявила неабиякі знання про те, як карають за подібні провини в інших країнах.

«Наприклад, в Ізраїлі за неособисте голосування застосовують кримінальне покарання і можуть позбавити волі до 5 років. В Литві чи Словаччині — порушника можуть позбавити представницького мандата», — розповіла депутатка.

Push me

Як відомо, за цю каденцію, хоч і недовгу, але вже встигли «відзначитися» деякі депутати в кнопкодавстві з пропрезидентської партії. Один з них, Сергій Литвиненко, поділився з нами своєю думкою на рахунок прийнятого закону.

«Мене сьогодні всі парламентські журналісти запитували, підтримав я цей законопроект чи ні. Відповідаю відразу всім: так, звичайно, я його підтримав, - сказав він нам. - Мене дивує, що деякі вважають, що той прикрий випадок, який стався під час голосування за внесення змін до Конституції - це моя принципова позиція, і я повинен заперечувати проти відповідальності за це неподобство! Це була моя помилка, я її визнав і публічно про це заявив. Усе. Ця сторінка перегорнута».

Депутат не любить, коли йому нагадують про прикрий випадок з кнопкодавством

Він додав, що сьогоднішнє голосування свідчить про те, що «Слуга народу» виконує свої обіцянки і не застосовує політику подвійних стандартів, як це було досі.

Також ми вирішили дізнатися у депутатів минулого скликання, як вони ставляться до даної ініціативи, адже в їх каденцію кнопкодавство, можна сказати, процвітало.

«За це треба позбавляти мандата, - заявила нам депутатка VIII скликання від партії« Самопоміч» Ганна Романова. - Це як підпис на документі за кого-то підробити».

Ганна Романова підтримує відносини з нинішніми депутатами

Звичайно, не могла в цей розмові не спливти і горезвісна сенсорна кнопка, яку обіцяють включити вже кілька скликань.

«Я взагалі не розумію, навіщо цей сир-бор, якщо просто можна ввести сенсорну кнопку - і все, - зазначила Романова. - Тут уже технології 21 століття, у кожного смартфон, який тебе розрізняє по сітківці ока або іншим параметрам, а тут - таке враження, що застрягли в 90-х. Це ж робиться елементарно».

Ну, тут не треба мати сім п'ядей у ​​чолі, щоб зрозуміти, чому буксує сенсорна кнопка. Адже тоді відразу з'являється ризик не прийняти той чи інший важливий закон. А це не може бути на руку будь-який чинної влади.

Нагадаємо, раніше Зеленський розповів про нові можливості малого та середнього бізнесу

Як повідомляв портал "Знай.ua", Сивохо назвав єдиний шлях припинення війни на Донбасі

Також "Знай.ua" писав, що Пальчевський привідкрив таємницю Зеленського та Білецького