Офіс президента вручив Меджлісу кримськотатарського народу розсекречені документи НКВС СРСР про депортацію кримських татар у 1944 році. Про це заявив заступник голови ОПУ Андрій Смирнов.

"Місяць тому під час експертизи, яку проводив Київський інститут судових експертиз, ми отримали інформацію та підтверджуючі документи, що стосуються примусової депортації кримських татар, тих знущань і геноциду, який був здійснений радянським режимом. Президент доручив правоохоронним органам зібрати і максимально систематизувати інформацію, яка знаходиться в архівах і досі не була оприлюднена", – повідомив Смирнов.

Андрій Смирнов

Також чиновник наголосив, що це перший етап оприлюднення розсекречених документів, які містять інформацію про кількість людей, яких піддали тортурам.

"Ми будемо узагальнювати документи, зводити в історичні каталоги, доводити до суспільства. Істину і правду в цьому питанні необхідно встановити", – сказав Смирнов.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

У свою чергу голова Меджлісу Рефат Чубаров висловив подяку за оприлюднення документів.

"Ці документи – донесення відділів НКВС СРСР. Ми не вперше отримуємо розсекречені документи з архівів України, інших установ. Для нас це дуже важливо, оскільки Верховна Рада прийняла постанову, якою визнала насильницьку депортацію кримськотатарського народу геноцидом", – зазначив Чубаров.

Нагадаємо, Зеленський терміново зателефонував Меркель через Донбасу.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленський розповів, як українці допоможуть повернути Крим і Донбас.

Також портал Знай.uа писав, що президент Чехії публічно визнав анексований Крим частиною Росії.