Партія "Європейська солідарність" вимагає створення у Верховній Раді Тимчасової слідчої комісії (ТСК) із розслідування фактів незаконного втручання Офісу Президента в роботу правоохоронних органів.

Про це йдеться в заяві "Європейської солідарності" на офіційному сайті політсили.

"Скандал у зв’язку з оприлюдненням розмов директора ДБР Романа Труби зачіпає майже усі правоохоронні органи, і розслідувати не залишається кому. Відтак, єдиний вихід – створити у Верховній Раді Тимчасову слідчу комісію із широким представленням усіх фракцій, у тому числі опозиційних", - сказано у заяві.

На період роботи ТСК нардепи від ЄС вимагають відсторонити від посад фігурантів розмов касетного скандалу, оскільки вони можуть бути причетними до організації замовних політичних переслідувань та інших незаконних дій.

"Це – керівник Офісу Президента і адвокат Коломойського Андрій Богдан; “на сто відсотків свій” генеральний прокурор Руслан Рябошапка, директор ДБР і ад’ютант Андрія Портнова Роман Труба; заступник керівника Офісу Президента адвокат Єфремова Андрій Смирнов, керівник патронатної служби ДБР Олександр Удовиченко, тощо", - зазначили у політсилі.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У партії додали, що також очікують особистої реакції Володимира Зеленського і його політичної оцінки.

"Тим більше, що учасники розмов посилаються на факт наради в Офісі президента України за участі глави держави, де однією з тем була організація політичних репресій проти Петра Порошенка"

На думку парламентарів, очевидними видаються такі правопорушення з боку фігурантів розмов, як перевищення службових повноважень, зловживання владою, незаконний вплив на слідство, тощо.

"Вимагаємо негайного проведення усіх необхідних експертиз з метою насамперед ідентифікації голосів. У разі саботажу цієї ініціативи з боку влади, залишаємо за собою право звернутися до відповідних міжнародних структур.

Зазначимо, що у Telegram з'явився канал під назвою "Трубу прорвало", де було опубліковано записи нібито прослуховування директора ДБР Романа Труби.

У записах розмов обговорюють вказівки, кого допитувати, кого "підвісити", а кого "доганяти". Зокрема, йдеться про справи, які розслідує ДБР стосовно колишнього в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун і колишнього президента Петра Порошенка.

Хто створив канал і збирав аудіозаписи - невідомо: Telegram-канал анонімний.

Нагадаємо, Порошенко оформив "ювілейний" ігнор ДБР.

Як повідомляв Знай. ua, Порошенко повернувся в Україну і зухвало звернувся до ДБР.

Також Знай. ua писав, що з Порошенка хочуть знімати недоторканність.