З'явилася інформація, що в Гаазі арбітражний суд затвердив графік розгляду справи України проти Російської Федерації щодо захоплених українських кораблів ВМФ.

Про це стало відомо завдяки повідомленням заступника глави зовнішньополітичного відомства України, агент України у цій справі Олена Зеркаль в мережі Facebook.

Прибуття українських кораблів в Очаків, 5 канал
Прибуття українських кораблів в Очаків, 5 канал

"Для нас було дуже важливо зафіксувати в назві не тільки порушення Росією норм міжнародного права, але й показати, що ця суперечка стосується наших моряків, які провели дев'ять місяців у в'язниці. І Арбітраж нас почув. Позитивним можна вважати і те, що РФ не вдалося затягнути нас і Арбітраж в тривалий і багаторівневий процес", – повідомила Олена Зеркаль.

Олена Зеркаль, фото: slovoidilo.ua
Олена Зеркаль, фото: slovoidilo.ua

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Згідно з графіком справи, Україна повинна подати свій меморандум протягом 6 місяців, проте це можна зробити і раніше. Так, з моменту подачі у російської сторони буде 3 місяці для того, щоб використати своє право надати заперечення. Також відомо, що при цьому Україна отримала право дати коментар з приводу заперечення російської сторони і звернутися до Арбітражу з проханням про відхилення.

"Наша позиція полягає в тому, що вирішити питання юрисдикції у цій справі окремо від розгляду фактів неможливо", – заявила Олена Зеркаль.

За її словами, Арбітраж повинен визначити, чи дійсно є підстави для поділу процесу на дві стадії (юрисдикційну і по суті) і прийме рішення щодо подальших стадіях розгляду справи. А от у разі прийняття про поділ процесу на дві стадії Україна отримає три місяці на підготовку відповіді на російські заперечення. Якщо поділу не відбудеться, то росіяни будуть змушені подати свій контрмеморандум протягом шести місяців з дати винесення Арбітражем рішення щодо відхилення розгляду попередніх заперечень РФ на юрисдикційній стадії.

Нагадаємо, до Швеції незаконно проник корабель Путіна: що надумали в Росії.

Як повідомляв Знай.uа екологічна катастрофа невідворотна: під Одесою шторм "не підпускає" нікого до іноземного танкера.

Знай.uа писав, "Черговий фейк російської пропаганди": Туреччина спростувала інформацію про відновлення морського сполучення з Кримом.