Рік тому п'ятий президент Петро Порошенко вперше ввів воєнний стан в Україні. 28 листопада РФ захопила три українських кораблі та 24 члени екіпажу біля Керченської протоки.

Воєнний стан пройшов спокійно, незважаючи на побоювання людей. Комендантську годину не вводили, інтернет був, тільки посилили блокпости на кордоні.

Тоді Порошенко звинувачували в несвоєчасності оголошення воєнного стану, а також у провокації для перенесення президентських виборів, чого так і не сталося.

У той же час повернення полонених моряків не є досягненням власне воєнного стану, вважає депутат від "Слуги народу" Ірина Верещук.

полонені українські моряки
полонені українські моряки

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Цей воєнний стан тільки поглибив ситуацію. Тоді Путін, мабуть, чекав дзвінка Петра Порошенка з пропозицією домовитися шляхом переговорів, але після такої реакції з боку президента України повернути моряків і кораблі вдалося лише після вироків у міжнародних судах", - прокоментувала для hromadske нардеп.

Зараз багатьох українців хвилює питання, чи може нова влада повторити сценарій минулого року.

Чи можливий новий воєнний стан за Володимира Зеленського?

Зеленський з самого початку свого президентства говорив про дипломатію. Замість того, щоб "показувати зуби", він намагається домовлятися. Спочатку домовилися про обмін, потім про розведення сил на Донбасі для зустрічі в "Нормандському форматі".

"Якщо Росія, продовжуючи агресію, перейде "червоні лінії" на лінії розмежування, то цілком може бути введено новий воєнний стан", - заявили в комітеті з національної безпеки.

Зараз же Зеленський готується до "нормандської" зустрічі, де хоче обговорити з лідерами Німеччини, Франції і Росії конкретні строки припинення війни на сході України.

Нагадаємо, Зеленський зізнався, про що говорив з Путіним перед виїздом з України.

Як повідомляв портал Знай.uа, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що під час саміту "нормандської четвірки" тет-а-тет зустрічі між Зеленським і Путіним не буде.

Також портал Знай.uа писав, що Пальчевський передбачив результат майбутньої зустрічі Зеленського з Путіним.