В Українському парламенті планують змінити Виборчий кодекс, який був прийнятий народними депутатами минулого скликання. Поки президент України Володимир Зеленський документ ще не підписав, а повернув його на доопрацювання в Раду зі своїми зауваженнями.

Про це стало відомо завдяки повідомленню української журналістки Уляни Безпалько.

За її інформацією, профільний комітет вже розробив всі необхідні поправки, в тому числі і щодо відкритих списків. Там розраховують, що змінений кодекс запрацює вже з 1 січня наступного року.

Володимир Зеленський, Народний Кореспондент
Володимир Зеленський, Народний Кореспондент

Парламент планує до кінця року проголосувати за Виборчий кодекс з урахуванням пропозицій, що надійшли від президента Володимира Зеленського. Він не став підписувати редакцію кодексу, прийняту в липні парламентом минулого скликання. У вересні Зеленський повернув Раді документ з низкою своїх зауважень.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Вибори в Україні, Капитал
Вибори в Україні, Капитал

Виборчий кодекс – це комплексний закон, завдання якого - регулювати проведення президентських, парламентських і місцевих виборів. Також він повинен об'єднати в одному документі всі законодавчі норми, пов'язані з виборчим процесом.

Парламентський комітет з питань державної влади підтримав усі пропозиції, спрямовані Зеленським. Профільний підкомітет, де більшість представників – члени фракції "Слуга народу", вже підготував документ з необхідними поправками до тексту кодексу.

Цей документ налічує майже 1300 сторінок, вчора він з'явився на сайті Ради. Основна частина з цих поправок стосується парламентських виборів і усунення невідповідностей з іншими законами. Багато членів комітету зізнаються, що поки не встигли ознайомитися з цими змінами.

"Вранці 13 листопада до нас надійшли пропозиції до кодексу від ЦВК. Тому його розгляд перенесли на засідання комітету, яке відбулося 15 листопада. Але за цей термін було практично неможливо ознайомитися з таким масштабним документом. Тоді ж на комітеті сказали, що в документ ще внесуть техніко-юридичні поправки", – розповів перший заступник голови комітету Роман Лозинський ("Голос").

Верховна Рада, Reuters
Верховна Рада, Reuters

Також відомо, що президент України Володимир Зеленський запропонував нардепам переглянути систему відкритих списків для парламентських виборів. За його оцінкою, модель, яку закладено у кодексі, частково зберігає принцип закритих списків.

Нагадаємо, "Хрещений батько контрабанди" Альперін попався на вудку НАБУ: деталі скандального затримання.

Як повідомляв Знай.uа в Україні можуть зникнути трудові книжки, в Кабміні запропонували новий варіант: як це буде працювати.

Знай.uа писав, Медведчук розкритикував намір президента розпустити Раду.