Гучне вбивство 3-річного Олександра Соболєва у центрі Києва обростає новими деталями. Політик і ресторатор В'ячеслав Соболєв вирішив провести власне розслідування, а свої результати відправляє в Америку і Ізраїль. Про це повідомляє "Надзвичайні новини".

У свій сімейний день сім'я Соболєва ввечері вирішила повечеряти в ресторані "Маріо", який належить В'ячеславу.

Поки родина вечеряла в ресторані на веранді другого поверху, озброєний вбивця з хостелу стежив за ними. Потім сім'я сіла в авто: В'ячеслав за кермом, поруч з ним Інна, за водійським кріслом сиділа дівчинка, а між сидіннями батьків стояв Сашко.

Після розстрілу чоловік вистрибнув з авто з закривавленим сином на руках. Медики, які прибули на місце події, не змогли врятувати хлопчика і той помер.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Жінка просиділа в кареті швидкої допомоги 4 години, поки у Саші не охололи ручки.

наступного дня копи затримали 2 підозрюваних. Це колишні АТОники Андрій Лаврега і Євген Семенов.

На думку слідчих, 20-річний Лаврега і є той самий снайпер. Лаврега цілився, Семенов був корректировщиком. Знаряддя вбивства знайшли так швидко. Це американський карабін калібром 7,62 мм з китайської оптикою.

Раніше за снайперську майстерність він отримав з рук Петра Порошенка орден "За мужність".

Суд відбувся в закритому режимі.

Також сам В'ячеслав Соболєв не приховує, що йому не рідко загрожували.

"Соболєву закладали вибухівку в Донецьку, підкладали вибухівку в магазини, які йому належали. Коли вже після початку російської агресії він приїхав у Київ - цей шлейф став тягнутися за ним", - згадує журналіст Володимир Бойко.

Також за словами журналіста, Соболєв був приречений, адже незадовго до розстрілу ГПУ посливала кримінальні провадження, де фігурував один з ворогів бізнесмена.

"Було прийнято рішення у Генеральній прокуратурі допомогти опонентам Соболєва, позакривати всі кримінальні провадження", - сказав Бойко.

Сім'я Соболєва проводить власне розслідування

Після засідання суду над Лаврегой Соболєв назвав прізвища ймовірних замовників. Це колишній голова Вищого господарського суду України Віктор Татьков і суддя Вищого господарського суду України Артур Ємельянов.

"Це два судді, які за час своєї роботи стали мільярдерами", - зазначає політик.

"Дві людини, які працюють у цій компанії - Руслан Браславський і Павло Малік", - продовжив називати імена Соболєв.

Також були названі підприємець з Маріуполя Микола Будыко, колишній АТОшник Михайло Іванюк, бізнесвумен з Донецька Євгена Бурун, колишній народний депутат від БПП Олександр Грановський. Ще одного Соболєв не захотів називати.

На даний момент відомо, що зі списку політик, який проводить власне розслідування, прибрав двох людей, а саме Олександра Грановського і Євгену Бурум.

Так, адвокат Руслан Браславський родом з Донбасу. За його словами, з бізнесменом кілька років тому спілкувався тільки як юрист.

"Коли дізнався про те, що сталося, я ніч не спав з неділі на понеділок. Тому що незважаючи на те, що зі Славою давно не спілкуюся, це величезна трагедія. Це жах. Я ніякого відношення до цієї трагедії не маю", - стверджує Браславський.

В інтернеті ходять чутки, що він є соратником одіозного судді Артура Ємельянова, який є в списку Соболєва. Однак цей зв'язок Браславський не коментує.

"Що стосується поліграфа - я ще не визначився, чи варто це робити чи ні. Хоча думаю, в цьому немає ніяких проблем", - сказав Браславський.

Віктор Татьков і Артур Ємельянов - керівник і заступник голови Вищого господарського суду України під час правління Віктора Януковича.

Обом ще генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозри у низці злочинів, а саме в період 2011-2014 років вони підпорядкували собі систему прийняття судових рішень. Тоді звинувачень ГПУ випливало: обидва судді - на чолі корупційної піраміди з десятками або сотнями представників судової та правоохоронної системи, бізнесу та чиновників. Але Татьков на той момент вже був за кордоном, а зараз в бігах і Ємельянов.

"Начебто Татьков і Ємельянов якимось чином через пов'язаних з ними осіб заволоділи бізнесом, який мав відношення до Соболєва. Оформили на пов'язану з ними структуру. І начебто в квітні цього року переоформили все це на Миколая Будыко", - розповів адвокат Соболєва Єгор Бодров.

З 8 названих прізвищ - 6 зв'язані один з одним.

"Одну сторону замовників, куди входять дві людини, я знаю на 99%. Але велика частка ймовірності, що ті люди, які це все закрутили, вони могли взяти гроші з іншого, з іншого боку. Є 3-4 людини, з яким я веду слідство зараз. Вони вийшли на певну групу, в яку входили і стрілки. У мене є 100% інформація, що в цій групі є учасники, які знають все, що відбувається", - сказав Соболєв.

Певно, замовників всього троє, але вони розділені на дві групи. Під ними - троє-четверо організаторів, вони розпоряджалися грошима і безпосередньо готували операцію з ліквідації Соболєва. Причому їх неубитая жертва знає всіх поіменно.

Політик хоче створення окремої слідчої групи, куди включили і його як носія інформації. Тільки тоді він розповість все офіційному слідству. А до цього - вимушений залучати правоохоронні органи Євросоюзу та Америки.

"Все, що я збираю - відразу відправляю в США та Ізраїль. Щоб весь обсяг даних в певних структурах. Тому що я розумію: у будь-який момент, і тим більше після інтерв'ю з вами, в енних персонажів з'являється все більше бажання вбити мене", - сказав Соболєв.

Копи не розглядають версію Соболєва.

"З того моменту, як я назвав прізвища, жоден з цих людей не був на допиті, у жодного з них не вилучалися телефони, не було обшуків. Жоден з них не пройшов детектор брехні", - зазначив Соболєв.

Батьків убитого дитини допитали на 5 день після замаху, а також не провели судмедекспертизи маленького Сашка.

Коли Інні Соболєвої почали надходити погрози від адвокатів Михайла Іванчука, який також фігурує у "списку", постраждала сторона спробувала вийти на слідчого. Але той 3 дня їх ігнорував.

"Я попросив свого знайомого телефон, щоб набрати слідчого з іншого номера. Слідчий підняв трубку і сказав, що хворіє, а мене за дві хвилини наберуть. Я чекав дві хвилини до четверга", - розповів Соболєв.

Соболєв вважає, що замовники і вбивці на крок попереду слідства. Розслідуванням цього злочину займається Національна поліція. У той же час у "списку Соболєва" є людина, яка може бути співробітником правоохоронних органів. Мова йде про Михайла Іванчука - колишнього соратника Соболєва, який раптово перекинувся на бік бізнес-ворогів.

Адвокат Соболєвим з'ясовує, на самому делі Іванюк є чинним співробітником поліції або ж ні. Але в електронних деклараціях є людина з такими вихідними даними з посади старшого оперуповноваженого з особливих справ в ОВС.

"Чому слідство проводиться органом Нацполиции? Якщо безпосередньо дійсно Іванюк є представником Нацполиции або МВС, то вони фактично не мають права розслідувати цю справу", - уточнює адвокат Єгор Бодров.

У той же час слідчі заявили, що вийшли на організатора розстрілу. Неофіційно називають 25-річного уродженця Чечні Юсупа Абуєва, сина кандидата в президенти Чечні Умара Абуєва. Нібито за вбивство Соболєва він пропонував снайперу Лаврези 40 тисяч доларів. В Україні Абуев у розшуку з 11 листопада 2019 року, однак за інші злочини. Йому інкримінується створення злочинної організації і кіднепінг з насильством з вимаганням, в особливо великих розмірах.

Соболєв впевнений, що Юсупу дали втекти з України.

"За цю людину я знав рівно на другий день. Була величезна можливість, щоб його затримали там, де він перебував у той момент. Мені потрібні були хоч якісь документи, щоб правоохоронці іншої країни могли його затримати. Українські правоохоронці готували документи 8 або 9 днів, і він втік", - сказав політик.

У відповідь на запити "Надзвичайних новин" в ГПУ і Нацполиции - тиша. Відреагували тільки у Прокуратурі міста Києва.

"Ми розслідуємо факт вбивства малолітньої дитини та замах на вбивство Соболєва", - повідомив прокурор Максим Червоний.

На уточнююче питання про те, чому слідчий ігнорує телефонні дзвінки і пішов на лікарняний, прокурор відповів, що йому про це невідомо.

"Слідчому надано вказівку після проведення допитів пропонувати особам проведення поліграфічного дослідження. Але це виключно за згодою цих осіб. тобто змусити слідчий не може", - додав він.

Нагадаємо, що 1 грудня відбувся замах на вбивство депутата Київської обласної ради В'ячеслава Соболєва.

Як повідомляв портал Знай.ua, дружина депутата Соболєва розкрила правду про розстріл її трирічного сина.

Також портал Знай.ua писав, що колишній народний депутат-радикал Ігор Мосійчук повідомив, хто організував замах на київського бізнесмена і депутата облради В'ячеслава Соболєва, в якому загинула трирічна дитина.