Відомо, що Україна і Росія домовилися продовжити транзит російського газу через територію України. Вони підписали відповідні договори після більш ніж 4-денного майже цілодобового марафону переговорів. Контракт був укладений терміном на 5 років.

Транзит російського газу

Наголошується, що "Нафтогаз" відмовився від своїх позовів проти Газпрому на 12,25 мільярди доларів, а уряд скасував штраф на 7,4 мільярда доларів за порушення антимонопольного законодавства. Про це повідомляє hromadske.

Так, порахували, від чого відмовилася України заради продовження транзиту російського газу.

Для розрахунків представили ситуацію, при якій Нафтогаз і Україна виграють 100% позовних вимог проти Газпрому і стягують з російської компанії сумарно 22,56 мільярда доларів за рішеннями арбітражів і в якості штрафів Антимонопольного комітету. Розрахунки проведені за офіційним курсом Нацбанку.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Вимоги України до Газпрому в арбітражах та антимонопольної справі - 2,91 мільярда доларів (які "Нафтогаз" вже отримав від Газпрому), 12,25 мільярда доларів, за які "Нафтогаз" планував судитися, і 7,4 мільярда доларів штрафу Антимонопольного комітету. У результаті виходить 22,56 мільярда доларів.

Ця сума становить 17,25% економіки України або 2 економіки Молдови.

Транзит російського газу

Цього вистачило б, щоб роздати по 534 долара або 12653 гривні кожному українцю - це на 2 тисячі більше середньої заробітної плати в Україні.

Коштів, від яких Україна відмовилася, потенційно вистачило б, щоб виплатити трохи більше чверті державного боргу України (82,83 мільярда доларів) або щоб подвоїти золотовалютні запаси.

22,56 мільярда доларів - це 4,1 програми Міжнародного валютного фонду, яку ще належить узгодити рада директорів МВФ. Чи за ці гроші україні могла б придбати 1,7% акцій Apple або 2,4% акцій Google.

Отримавши виграші по всьому арбітражам та стягнувши всі штрафи з Газпрому, то Україна могла б майже повністю відмовитися від ПДВ і акцизів на товари, які виробляються в країні.

Також за ці кошти держава могла б профінансувати половину бюджету на 2020 рік.

До того ж, цієї суми цілком вистачило б для того, щоб виплатити середню пенсію понад 7 мільйонів пенсіонерів.

Транзит російського газу

Нагадаємо, що українська сторона підписала з російським "Газпромом" мирова угода в інвестиційному арбітражі по справі про зобов'язання РФ сплатити $7,4 млрд українській стороні за штрафом Антимонопольного комітету.

Як повідомляв портал Знай.ua, Україна і Росія підписали всі угоди для продовження транзиту газу через Україну в ЄС з 1 січня забезпечений.

Також портал Знай.ua писав, що сторони підписали новий контракт про транзит газу в результаті тристоронніх переговорів Україна-Росія-Європейський Союз.