Лідер партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко зареєстрував на сайті Президента України петицію з вимогою скасувати мільйонні застави для участі у місцевих виборах. Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року набрав чинності Виборчий кодекс України, за яким сума застави для участі суттєво зросла.

За словами політика, щоб взяти участь у виборах, місцевим партійним організаціям, навіть враховуючи нинішній розмір мінімальної заробітної плати (4 723 грн), доведеться сплатити значні кошти.

«Для участі у місцевих виборах у Києві, виходячи з кількості виборців, партійним організаціям доведеться сплатити 4 140 011 грн за висування списку кандидатів у депутати та 4 140 011 грн за висування кандидата на посаду голови міської ради. Наприклад, для участі у виборах до обласних рад партіям доведеться сплатити: Київська –2 841 477 грн; Львівська – 3 677 692 грн; Дніпропетровська – 4 837 576 грн. Для розуміння абсурдності та неадекватності такої грошової застави нагадаю, що застава для реєстрації кандидатом у президенти була 2 мільйони 500 тисяч.»

Микола Томенко наголосив, що реалізація цієї норми Виборчого кодексу призведе до того, що у виборах не зможе взяти участь абсолютна більшість політичних сил.

«Для парламентських партій це невелика проблема. Бо хоч з ініціативи команди “Рідної країни” вдвічі скорочене бюджетне фінансування парламентських партій, але майже 300 мільйонів все ж партії Зеленського, Порошенка, Медведчука, Тимошенко і Вакарчука отримають. Тому для них все просто – за наші кошти вони внесуть мільйонні застави, а простому народу дозволили голосувати за мільйонерів. Отож, команда “Рідної країни” вимагає з одного боку скасувати бюджетне фінансування партій, з іншого – скасувати мільйонні грошові застави для участі у місцевих виборах.»

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Підтримати петицію ви можете за посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/83078