Урядовий законопроект про працю, який Верховна Рада буде розглядати в лютому, містить низку положень, які викликають запитання та суперечки, повідомляє РБК-Україна.

Зокрема, попри запевнення чиновників про те, що новим законом працівник буде значно краще захищений від невмотивованих звільнень, експерти вважають, що законопроект розв’яже роботодавцям руки щодо звільнення працівників через найменші запізнення, втрату довіри з боку керівництва, невиконання розпоряджень і так далі.

Робота, фото: bigmir
Робота, фото: bigmir

Ще одним суперечливим положенням нового законопроекту є частина 2 статті 67, згідно із якою роботодавцю надане право самостійно визначати норми праці та формувати систему оплати праці. Також експерти вбачають в новому законопроекті можливість зменшення у п’ять разів оплати за понаднормову роботу — згідно із запропонованим законопроектом вони становитимуть 20 відсотків ставки за кожну годину роботи, так само, як і оплата роботи у вихідні та неробочі дні.

Також викликає питання те, що в законопроекті не прописано різні види зарплатні — фіксована, погодинна, відрядна тощо. Крім того, експерти звертають увагу на те, що згідно із Заключними положеннями законопроекту втрачає чинність “Закон про оплату праці”, що також може мати негативні наслідки.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадуємо, що днями міністр економіки Тимофій Милованов дав свій коментар щодо питань відносно нового законопроекту про працю.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про те, що на сайті Верховної Ради з’явився проект нового трудового кодексу, який також містить низку суперечливих положень.

Також портал "Знай.uа" писав, за що і на скільки будуть штрафувати роботодавців.