"Слуги народу" приготували українцям ще один "сюрприз" - невдовзі підписка на сервіси Google, YouTube, Apple, а також реклама на Facebook і Google та розміщення оголошення про бронювання квартири на Booking в Україні можуть подорожчати на 20%.

Справа в тому, що "слуги народу" вирішили обкласти податками міжнародні корпорації, які через інтернет надають фізичним особам в Україні послуги.

Так, народний депутат України Данило Гетманцев зареєстрував у Верховній Раді законопроект про оподаткування податком на додану вартість електронних послуг, які постачаються нерезидентами українським громадянам. Про це повідомляє видання "Хвиля".

Наголошується, що законопроект №2634 зареєстрували в Раді у грудні 2019 року. В першу чергу він стосуватиметься Google, YouTube, Facebook, Apple, Adobe, Netflix.

Проте проект закону не обмежується цими корпораціями, оскільки він стосується введення ПДВ на всі електронні послуги, які надають українцям міжнародні корпорації.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

У пояснювальній записці до законопроекту автор зазначає, що розвиток технологій дозволило міжнародним корпораціям надавати електронні послуги у багатьох країнах без необхідності реєстрації свого представництва за кордоном.

Відповідно, при таких умовах, в Україні ці компанії надають послуги, отримують дохід у сотні мільйонів доларів (точну суму податківці вважатимуть після прийняття цього закону), але не платять податки в бюджет.

Зараз послуги міжнародних корпорацій, які вони надають українським компаніям через інтернет, обкладаються ПДВ через механізм делегування обов'язку декларування податкового зобов'язання покупцями. Тобто українська компанія самостійно сплачує ПДВ з послуг, отриманих від міжнародних корпорацій.

У той же час послуги, які міжнародні корпорації-нерезиденти надають фізичним особам в Україні, податком на додану вартість не обкладаються.

Відповідно бюджет недоотримує мільйони гривень, а зареєстровані в Україні компанії, які також надають електронні послуги, знаходяться в нерівних умовах, адже в ціну їх продукції включений ПДВ.

Що віднесуть до електронних послуг?

Згідно з запропонованим Гетьманцевим змін до Податкового кодексу, ПДВ почнуть платити нерезиденти, які не мають в Україні постійного представництва, але постачають електронні послуги фізичним особам на митній території нашої країни.

Також у законопроекті прописані послуги, які будуть вважатись електронними. Зокрема до таких віднесуть сервіси поставки фото, текстів, електронних книг, азартних ігор, відео і музики. Крім того, ПДВ будуть обкладатися сервіси, що надають доступ до освітніх, інформаційних або розважальних ресурсів, хмарних сховищ та інші.

Проте до електронних послуг, які будуть обкладатися ПДВ не будуть відноситься послуги, які замовляли через Інтернет, але доставлялися на фізичних носіях або електронною поштою.

Кого будуть обкладати ПДВ і як буде реалізовано проект?

Для того щоб почати платити ПДВ міжнародним корпораціям, потрібно буде зареєструватися нерезидентом-платником податку на додану вартість.

Проте, якщо у попередньому році загальна сума від поставок фізособам електронних послуг в Україні, сукупно не перевищувала 1 мільйон гривень, то реєструватися платником ПДВ необов'язково.

Подавати спрощену податкову декларацію і отримувати повідомлення про суму податку, штрафи нерезидент буде отримувати на сервісі «ПДВ для осіб нерезидентів».

Доступ до даного електронного сервісу буде надаватися після реєстрації нерезидента, якщо ж реєстрацію платника ПДВ в Україні він не пройде, то буде оштрафований на 8,5 тисяч гривень.

Якщо нерезидент-платник ПДВ порушить терміни подання спрощеної податкової декларації, сплати податку, то податковий орган протягом 30 днів направить йому повідомлення про необхідність подати декларацію / сплатити податки та повідомлення про суму штрафних санкцій.

Крім того, податківець, при проведенні перевірки спрощеної податкової декларації поданою нерезидентом-постачальником послуг електронної може вимагати у нього, чи третіх осіб (наприклад банку), інформацію про вартість послуг та терміни їх оплати.

тобто держава Україна буде знати, на яку суму було придбано рекламних послуг в Facebook і Google, або скільки українці витрачають на Apple Music.

Документом, який підтвердить факт поставки електронних послуг нерезидентом на митній території України буде квитанція / чек про оплату таких послуг.