У партії фронтмена музичного гурту "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука "Голос" стався розкол. І зупинити ці процеси у недосвідченого Вакарчука не виходить. Це призводить до того, що від "Голосу" відвертаються навіть його симпатії з США. Партію Вакарчука останнім часом серйозно лихоманить.

Про це пише журналіст Дмитро Крижак для українських ЗМІ.

"Мало того, що не розвиваються осередки на місцях, хоча місцеві вибори – на носі. Фактично відбувається розкол на вищому рівні – у парламентській фракції", - розповіло журналісту інформоване джерело з оточення Вакарчука.

Святослав Вакарчук, фото з facebook
Святослав Вакарчук, фото з facebook

Всьому виною – інертність лідера "Голос", який хоч і зумів провести свою силу в стіни Верховної Ради, набравши 5,82% голосів, але провалив перші півроку роботи в парламенті. Звичайно, не в плані законодавчої роботи – враховуючи наявність монобільшості у "слуг", розраховувати на якісь результати в цьому напрямку спочатку не мало сенсу. Головне, чого очікували від Вакарчука – чіткого позиціонування по відношенню до влади. Тобто – або відходу в опозицію, або переходу в команду Зеленського. Вийшло "ні вашим, ні нашим". На думку експертів, саме невиразна позиція Вакарчука – а "Голос" багато в чому нагадує "Самопоміч" у попередньому скликанні Верховної Ради – зумовлює нові проблеми у його політпроєкті.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Святослав Вакарчук, фото: LIGA.net
Святослав Вакарчук, фото: LIGA.net

Публічно про процеси в партії представники "Голосу" говорити не хочуть. Однак off records стають набагато більш багатослівними. "Почнемо з того, що деякі представники американських еліт спочатку оцінювали "Голос" як перспективний проєкт. Проте вже до початку зими їх ставлення значно погіршилося. Відповідні сигнали було передано Вакарчуку. Той зрозумів: ще трохи потягнути, і можна залишитися без союзників. В результаті на одному із засідань фракції він разом з головою фракції Сергієм Рахманіним взялися переконувати соратників в необхідності демонстрації жорсткішої позиції щодо Зеленського та уряду. Але несподівано отримав відсіч – група нардепів на чолі з Ярославом Ючишиним та Олександрою Устиновою в ультимативній формі заявили про те, що якщо це станеться, це означатиме розкол фракції", - розповіло одне з джерел в "Голосі".

Чому так сталося?

Пояснення тут просте: колишні представники "грантових" структур - нагадаємо, Юрчишин раніше керував Transperancy International Україна, а Олександра Устінова була членом правління "Центру протидії корупції" - налагодили комунікацію з урядом і Офісом президента. І головне – спонсори даних громадських організацій (мова йде про олігарха Віктора Пінчука, який допомагав партії Вакарчука на парламентських виборах, а також американському скандальному трейдері Джорджа Сороса) теж мають свої інтереси на рівні глав міністерств. В результаті, ця неформальна група депутатів у "Голосі" хоч і зрідка критикує дії влади, але робить це для галочки, не збираючись йти в реальну опозицію.

Святослав Вакарчук, сайт партії "Голос"
Святослав Вакарчук, сайт партії "Голос"

Сигналом того, що в "Голосі" ситуація напружена, стала нещодавня поїздка деяких нардепів з цієї фракції на Всесвітній економічний форум, який проходив з 21 до 24 січня в швейцарському Давосі. Вакарчук і Рахманін даний захід проігнорували. Зате поїхали ті, кого називають внутрішньою опозицією у цій політсилі – Кіра Рудик, Ярослав Юрчишин, Юлія Клименко, Василенко Леся і Ярослав Железняк.

Нагадаємо, Тимошенко залишила олігархів в спокої і взялася за одностатеві шлюби, Лещенко зачепило за живе.

Як повідомляв Знай.uа Новосад поскаржилася, що не може прогодувати дитину на 36 тисяч.

Знай.uа писав, Кива виступив з хамською пропозицією до українок.