Телефонна розмова між президентами РФ і Білорусії Владіміром Путіним та Олександром Лукашенком відбувся в середу з ініціативи білоруської сторони, повідомили в прес-службі Кремля.

У ході телефонної розмови обговорювалися питання економічного співробітництва між РФ і Білорусією, у тому числі в сфері енергетики, включаючи проблеми транзиту російської нафти через територію Білорусії - повідомив представник прес-служби

Президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів, що президент РФ Володимир Путін запропонував йому компенсувати 300 мільйонів доларів за втрати від зниження мита на нафту.

Про це повідомляє БЕЛТА.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

За словами Лукашенка, Путін сказав, що варто підрахувати втрати Білорусії від зменшення мита.При цьому компенсацію російський президент хоче виплатити в тому числі й за рахунок премій нафтових компаній.

Якщо ми отримували в минулому році від мита 1 млрд доларів, припустимо, а в цьому році за рахунок зниження цього самого мита - воно ж весь час знижується - отримаємо, припустимо, 700 млн доларів. Він (Путін) сказав, ми 300 млн доларів компенсуємо. У тому числі за рахунок премій компаніям - передав Лукашенко

Також білоруський президент стверджує, що це сталося під час телефонної розмови з Путіним і назвав його пропозицію "несподіваною" і "хоч якимось рухом вперед".

Президент Росії зателефонував - ви знаєте, що у нас іноді виникають суперечки з окремих питань. Він вніс пропозицію, щоб ми над нею подумали, в тому числі і щодо поставок нафти до Білорусі. Ми, звичайно, зараз - це була несподівана пропозиція - намагаємося обрахувати її - сказав він

Білорусь почала пошуки альтернативних поставок нафти замість російської. Відповідні пропозиції направлені в Україну, Польщу, Казахстан, Азербайджан та інші країни. 21 січня Лукашенко заявив, що Білорусь буде прагнути поставляти з російського ринку 30-40% від необхідних обсягів нафти.




Російська нафта йде в Білорусь і в інші країни по нафтопроводу "Дружба" - найбільшої в світі системою магістральних нафтопроводів. Російська нафта поставляється в білоруський Мозир, де нафтопровід розгалужується на дві гілки: північну (по території Польщі, Німеччини, Латвії і Литви) і південну (по території України, Чехії, Словаччини, Угорщини та Хорватії).

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Лукашенко відмовив Путіну прямим текстом