Для українського президента Володимира Зеленського понеділок, 21 квітня, дуже особлива дата. В цей день він виграв дебати на НСК Олімпійський у тоді ще чинного президента Петра Порошенка. Рахунок, що з'явився на табло за підсумками другого туру виборів, коментарів не потребував: 73,22% проти 24,45% на користь кандидата, який зображав політиків тільки в кіно і на сцені.

Можна сміливо заявити, що Володимир Зеленський керує Україною рік. За цей час у "слуги народу" з'явилося чимало проблем. Вже кілька разів змінювався склад Кабінету міністрів України, на Донеччині триває війна, корупційні скандали "розриваються" в безпосередній близькості від адміністрації президента, правляча партія виступає не злагодженим хором, а різноголоссям, рейтинг глави держави впав з 74% у вересні до 44% у квітні.

З таким набором проблем Володимир Зеленський підійшов до знакової для себе дати — першої річниці у владі. Ще одним ударом стала пандемія коронавірусу. У 2020 році COVID-19 може доставити президенту більше неприємностей, ніж найнепримиренніша опозиція.

Володимир Зеленський, скріншот: YouTube
Володимир Зеленський, скріншот: YouTube

Економічний фронт завмер

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Зростання економіки вибуховим не назвеш. За даними міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, зростання реального ВВП за 2019 рік склав 3,3%, тоді як в 2018 році було 3,4%.

"Ми постійно чуємо про економічний стрибок, але є враження, що економіка спіткнулася і ризикує проїхати обличчям по землі", — визнав у березні Володимир Зеленський.

В умовах пандемії ніхто вже особливо не сподівається на 5–7% зростання, на які розраховували раніше. Зараз головна мета — кредити.

"Ми домовилися про, щонайменше $8 млрд від МВФ", - заявив Володимир Зеленський 17 квітня в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

Цей кредит, за його словами, зараз потрібен Україні, як "кров для організму". Президент зазначив: всього від Світового банку, МВФ і ЄС влада розраховує отримати близько $10 млрд. Пан Зеленський зізнався, що мало не щодня говорить про можливі позики з лідерами різних країн.

Володимир Зеленський \\ скріншот телеканал Рада
Володимир Зеленський \\ скріншот телеканал Рада

Судова проблематика

У країні почав працювати Вищий антикорупційний суд України (ВАСУ). В офісі президента пишаються досягненнями. Але у Раді Європи (РЄ) зусилля оцінюють стримано. У доповіді експертів Групи держав по боротьбі з корупцією (ГРЕКО) СЕ зазначається, що з 31 рекомендації Україна повністю виконала лише п'ять, 15 реалізовано частково, а 11 не виконані зовсім. Експерти підкреслили: боротьба з корупцією стосується не тільки прийняття законів, але й "ефективної реалізації схвалених реформ".

Володимир Зеленський, фото: president.gov.ua
Володимир Зеленський, фото: president.gov.ua

Війна: рік на місці

Відомо, що 9 грудня минулого року лідери Німеччини, Росії, України та Франції зібралися в Парижі. З одного боку, вони перервали тривалу паузу — саміти в "нормандському форматі" не проводилися з 2016 року. З іншого боку, головним результатом багатогодинного переговорного марафону стала фіксація Москвою і Києвом принципових розбіжностей. Про них на підсумковій прес-конференції заявили Володимир Зеленський і Володимир Путін. Найжорсткіший клінч — по особливому статусу для ОРДЛО. Кремль за його закріплення в українській конституції, а Київ категорично проти. Політики не можуть домовитися — військові продовжують стріляти. У зведеннях моніторингової місії ОБСЄ практично немає жодного дня без стрілянини на лінії зіткнення.

Також варто нагадати, що колишній глава Офісу президента Зеленського публікував в Facebook фото того, чим він займається після звільнення. Блакитні води океану, білосніжний пісок і політик в неформальному одязі - в яскравих пляжних шортах і футболці. Радісний і сміється Андрій Богдан стоючи поруч з дерев'яним покажчиком з написом Seychelles. Такі ось витрибеньки.

А ось прес-секретар президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель відома не тільки гучними заявами і суперечливою поведінкою щадо журналістів, а й тим, що вона неабияка модниця, яка постійно публікує фото в різному вбранні з офіційних зустрічей державного рівня.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, зарплату Зеленського за березень розсекретили, скільки мінімалок за раз отримав президент.

Як повідомляв Знай.uа Усик назвав головну проблему президента і сказав, що йому не шкода Зеленського - "Він дорослий хлопчик".

Знай.uа писав, Зеленський раздобрел на державних харчах, від кубиків на животі не залишилося й сліду.