Влада намагається поміняти українцям безвіз на безвиїздне перебування в Україні. А обіцяне Зеленським повернення всіх українців додому набуло іншого значення, ніж могли собі уявити прості громадяни.

Авіакомпанія МАУ скасувала рейс PS1118 Київ-Лондон через заборону Державної авіаслужби України.

Про рішення стало відомо за дві години до запланованого часу вильоту "без вказання підстав та посилання на нормативні документи". Про це повідомили у пресслужбі МАУ.

Рейс мав відбутися у середу 29-го квітня о 12:40. Літак мав доправити до Великої Британії на роботу українських громадян, які мають довгостроковий контракт з роботодавцем за кордоном.

"За цих умов українці можуть легально та офіційно працевлаштованими знаходитися на території Великої Британії. Відповідно, дана категорія не є ризиковою для України. Дані громадяни не будуть потребувати евакуації найближчим часом та не будуть потенційними поширювачами на території України COVID-19", - заявили у МАУ.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Компанія зазначила, що рейс скасувала через заборону Державної авіаційної служби України, яку, до слова, МАУ отримала всього за дві години до запланованого часу вильоту, при чому ніяких підстав вказано не було, а також не було посилань на якісь нормативні документи.

"При цьому, авіакомпанія подала усі необхідні документи для отримання дозволів вчасно та розраховувала на завчасне або в розумні строки отримання рішення", - зазначили в авіакомпанії.

На початку квітня Фінляндія звернулася до українського МЗС із проханням посприяти приїзду близько 1000 працівників з України на сільськогосподарські роботи. У Гельсінкі обіцяли оплатити чартерні рейси та організувати сезонним працівникам двотижневий карантин після прибуття.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в середині квітня заявляв, що Україна отримує багато подібних пропозицій від роботодавців із різних європейських країн, і остаточне рішення ще не ухвалене. Однак до кінця місяця стало очевидно: випускати за кордон українських заробітчан влада не хоче.

Ілюстративне фото Уніан
Ілюстративне фото Уніан

Представники української влади пояснюють, що обмежують виїзд заробітчан нібито через турботу про їхнє здоров'я.

Так, за словами глави МЗС Дмитра Кулеби, на тлі пандемії відправляти за кордон українських робітників "нелогічно".

За його словами, зараз всі цілі уряду спрямовані на те, щоб повертати українців, які застрягли в різних країнах.

"Тому на цьому тлі наразі нелогічним виглядає паралельно організовувати масові чартери на вивезення українців до країн, де теж продовжується пандемія з тією чи іншою мірою інтенсивності", - заявив Кулеба 28 квітня.

У той же час, прем'єр Шмигаль заявив про намагання влади ″залишити людей в Україні″.

″Ми хочемо спробувати залишити людей в Україні, і докладемо для цього максимум зусиль. В Україні також повно роботи″, — заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю 22 квітня.

Шмигаль, скрін з відео
Шмигаль, скрін з відео

Заяви урядовців щодо заборони заробітчанам виїзду з України викликали обурення правозахисників.

Вони стверджують, що не випускати громадян за кордон влада не має законних підстав. Адже це — порушення 33 статті Конституції, яка гарантує право на свободу пересування і право вільно залишати територію України.

Заборона заробітчанам виїзду з України матиме вагомі наслідки, адже може привести до великих втрат української економіки.

Грошові перекази заробітчан з-за кордону — її складова української економіки.

За даними Нацбанку, в 2019 році українські мігранти і діаспора за кордоном перерахували до бюджету близько 13 мільярдів доларів. А за даними Світового Банку - понад 16 мільярдів доларів. Це близько 10% ВВП України.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, заробітчани за рік наповнили бюджет України на рекордну суму

Як повідомляв портал Знай.ua, українців після карантину можуть не випустити за кордон.

Також Знай.ua писав, Німеччина запроваджує нові правила для в'їзду заробітчан