Довгоочікуваною подією цієї весни стала пресконференція Президента України Володимира Зеленського, присвячена результатам свого першого року правління на посаді Президента. На відміну від жовтневого марафону, "пресдіалог" – а саме таку назву на початку заходу дав Президент – проходе просто неба біля Маріїнського парку, розпочавшись о 10.40 20 травня. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Вихід з карантину та "кадровий голод"

В формат пресдіалогу взяли участь кілька десятків представників ЗМІ, які по черзі задавали питання Володимиру Зеленському.

Одним з перших стало проблемне питання недоплачених обіцяних зарплат медпрацівникам.

"Як я і обіцяв, буде збільшена зарплата до 3 заробітних плат – в 15 областях всі медичні працівники, які боролися з Covid-19, були вже забезпечені. На цьому тижні я думаю, що ми дійдемо до повної кількості. І за квітень теж держава повністю розрахується і люди отримають по 300 %", – повідомив Володимир Зеленський.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Що ж стосується виходу з карантину, то, за словами Президента, сьогоднішня статистика виявлених хворих є непоганою і дозволяє впровадити етап виходу з карантину. Втім, поки наступний етап полегшень запрацює лише в 6 областях.

Володимир Зеленський - фото Знай.ua
Володимир Зеленський - фото Знай.ua

"Що стосується транспорту, то тільки в 6 областях ми можемо впровадити етап полегшення – транспорт запрацює наприкінці тижня, а наступного тижня запрацюють дитячі садочки", – відзначив Президент України.

Як відзначив Володимир Зеленський, незабаром він підпише банківський закон і двері будуть відкриті з МВФ. За словами Президента, "фінансове покращення" невдовзі мають відчути і українці – іпотека для громадян України становитиме 10 %.

Одним з питань стало призначення Шмигаля на посаду прем'єр-міністра, на що Володимир Зеленський відповів, що вважає його "і професійним, і чистим". А, загалом, в Україні спостерігається "кадровий голод".

"У нас кадровий голод в країні. Ми не можемо знайти міністра культури, нам дуже складно знайти міністра освіти, міністра енергетики. Я не можу знайти багато людей, які були б і професійні, і чисті. Мені потрібні помічники, поки їх в мене два – Марія Левченко і Сергій Шефір, яким я довіряю", – повідомив Володимир Зеленський.

Прес конференція Володимира Зеленського, скріншот з трансляції
Прес конференція Володимира Зеленського, скріншот з трансляції

Тисячі нових кілометрів, керівник з Батумі та великі спорткомплексів

Одним з пріоритетів в роботі команди Президента є напрямок будівництва нових доріг.

"Незважаючи на Covid-19, ми продовжуємо будувати дороги – за рік ми побудуємо в 9 разів більше кілометрів, ніж минулого року: 4200 – 4500 тисяч доріг. До кінця своєї каденції ми добудуємо всі державні дороги, які будуть вітриною нашої європейської країни – а це понад 20 тисяч кілометрів. Я дуже хочу бути Президентом, якого люди запам'ятають, як того, після якого з'явилися дороги. До речі, якщо порівняти кількість доріг, які ми побудували за рік, то в деяких європейських країнах – всього стільки доріг", – повідомив Президент України.

Ще однією ціллю є будівництво 25 спортивних комплексів для кожної області, назви яких будуть присвячені сучасним спортивним легендам.

Зустріч Володимира Зеленського з держсекретарем США Майком Помпео - фото Знай.ua
Зустріч Володимира Зеленського з держсекретарем США Майком Помпео - фото Знай.ua

Як відзначив Президент України, у вересні має відкритися "Інвестиційний офіс", яким керуватиме Леван Варшаламідзе, який будував Батумі.

"Є вже план швидких інвестицій в Україну на 18 місяців у розмірі 7 млрд доларів США. Є вже зрозумілі компанії, зрозумілі люди", – підкреслив Володимир Зеленський.

Також продовжиться робота з інвесторами – "інвестиційні няні" матимуть поліпшені умови, які вкладатимуть в Україну 10 і більше млн доларів. Інвесторів шукатимуть не тільки із закордонних, а й на території України. Розпочнеться активна "інвестиційна кампанія" після епідемії коронавірусу.