Шведський інвестор, власник компанії «Віндкрафт Україна» Карл Стурен заявив про необґрунтовані напади кількох народних депутатів на галузь зеленої енергетики, які намагаються зупинити її розвиток, заявляючи про нібито наявність монополії у компанії ДТЕК Ріната Ахметова.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню Ліга.Бізнес.

«Потрібно припиняти кидатися на інвесторів, як це зараз роблять [Олександр] Дубинський і Андрій Герус. За нашими даними, у Ахметова зараз - 14%, Дубинський писав про 60%», - сказав Стурен.

Разом з тим, гравець ринку підкреслив, що його компанія є одним з найбільших в Україні виробників електроенергії з вітру, при цьому частка компанії на ринку зеленої енергетики складає всього 4%.

При цьому він зазначив, що в секторі зеленої енергетики більше 1200 інвесторів і міжнародні фінансові інституції, такі як Європейський банк реконструкції та розвитку, а також Корпорація приватних закордонних інвестицій (OPIC, США).

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«В Україні понад 1200 інвесторів у відновлювану енергетику, без урахування домашніх СЕС. Це і ЄБРР, OPIC, українські та європейські банки, фонди по страхуванню ризиків і багато інші інвестори. З ними державі і потрібно знайти компроміс. Але, для цього потрібно системно працювати», - сказав інвестор.

У той же час він повідомив, що очікуване підписання меморандуму по зеленій енергетиці покладе однаково сильні зобов'язання як інвесторів, так і держава.

«Мені дуже сподобалися слова прем'єр-міністра: "Ми обов'язково знайдемо компроміс, яким ніхто не буде задоволений". Тому що всім потрібно буде чимось пожертвувати, і ніхто з ситуації не вийде переможцем», - додав Стурен.

Нагадаємо, в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславец раніше повідомляла, що Минэкоенерго відновить переговори з інвесторами в проекти з відновлюваної енергетики, а міністерство напрацює для обговорення з ними проект меморандуму, в якому будуть прописані умови реструктуризації, перегляду «зеленого» тарифу, будівництва станцій та інші умови для сектору ВДЕ.

15 травня у Кабінеті міністрів України проходила зустріч голови уряду Д. Шмигаля з гравцями ринку та профільними асоціаціями, які є представниками інвесторів з США, Норвегії, Швеції, Німеччині, Туреччині, Іспанії, Франції та інших країн.

За інформацією ЗМІ, прем'єр-міністр України Д. Шмигаль представив президенту України В. Зеленському напрацьовані пропозиції щодо істотного зниження зелених тарифів (для СЕС -15%, для ВЕС -7,5%), а також ряд інших фінансових обмежень в роботі зелених електростанцій в Україні.

На думку голови Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Валерія Тарасюка, Україні потрібно знайти компроміс з іноземними інвесторами в зелену енергетику щодо зниження зелених тарифів, і таким чином уникнути арбітражних розглядів.