Норвезька компанія NBT має намір підписати з Кабінетом міністрів України меморандум щодо зниження зелених тарифів і подальшого розвитку зеленої енергетики, що дозволить відновити процес будівництва вітрової електростанції у Херсонській області.

Про це у коментарі ЗМІ сказав посол Норвегії в Україні Уле Тер'є Хорпестад.

«Як ми заявляли в недавньому спільному норвезько-французькому листі до прем'єр-міністра щодо проекту вітроелектростанції в Сиваші, ми сповнені рішучості підтримувати зусилля України щодо створення більш різноманітною і безпечної енергетичної системи в Україні, одночасно гарантуючи стабільність і безпеку іноземних інвестицій», - сказав посол.

При цьому він підкреслив, що іноземні інвестори дуже розраховують підписати меморандум з Кабміном, щоб внести ясність в перспективи розвитку зеленої енергетики в Україні.

«Вкрай важливо, щоб діалог між урядом та інвесторами призвів до швидкого і прийнятного вирішення цього питання. Це дуже важливо для інвесторів, а також для підтримання довіри до України як привабливого місця для інвестицій», - додав посол.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Раніше генеральний менеджер компанії NBT в Україні Магнус Йохансен повідомляв, що компанія сподівається досягти компромісного рішення в переговорах з Кабміном, щоб реалізувати свій план інвестування 400 млн євро в будівництво вітроелектростанції в Херсонській області.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд знайшов компроміс з інвесторами в «зелену» енергетику і Меморандум майже готовий до підписання.

21 травня зарубіжні інвестори з більш ніж 10 країн написали колективне звернення до голови уряду про те, що вони згодні на зниження зелених тарифів для якнайшвидшого підписання меморандуму з Кабміном.

Як зазначив власник компанії «Виндркрафт Україна», шведський інвестор Карл Стурен, Європейський банк реконструкції та розвитку, а також інші фінансові установи зупинили фінансування зелених проектів в Україні до моменту підписання меморандуму.

На думку голови Виконавчого комітету реформ Михайла Саакашвілі, Україна повинна підписати меморандум з зарубіжними інвесторами в зелену енергетику, оскільки вони і так пішов на великі поступки, а подальше «викручування рук» призведе до судових позовів і втрати репутації держави.

Довідка. Норвезька NBT на початку 2019 року закрила угоду з причлечению фінансування на ВЕС "Сиваш" (Херсонська область) потужністю 250 МВт на суму 262 млн євро.

Даний проект компанія має намір реалізувати спільно з французької енергетичної компанією Total-Eren (дочірня структура Total).