Перехід на нове тарифне регулювання (RAB-тариф) не приведе до суттєвого збільшення кінцевого тарифу на електроенергію, оскільки вартість розподілу електроенергії складає всього 15-20% в тарифі. Разом з тим НКРЕКП повинні застосувати коригуючі коефіцієнти для того, щоб навіть цей мінімальний ріст зробити максимально м’яким для населення.

Про це заявили експерти в рамках круглого столу Європейської бізнес асоціації присвяченого переходу на стимулююче регулювання, що відбувся 26 квітня.

Експерти, що були присутні за засіданні відзначили, що зміна тарифоутворення - необхідна для збільшення інвестування в оновлення та модернізацію електромереж для того, щоб електроенергія була у споживачів завжди та належної якості. Перехід на нову модель повинен бути максимально комфортним для населення.

«В деяких областях є ризики того, що тарифи можуть зрости більше, ніж на 15%. І для тих областей нам треба використовувати методологію коригуючих коефіцієнтів. А не просто вбивати єдиним підходом всі перспективи інвестицій в усі мережі країни», - зазначає Людмила Буймістер, Голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

Олена Джафарова, виконавчий директор компанії VS Energy також наголошує, що при в провадженні стимулюючого тарифоутворення потрібно забезпечити виконання цільових показників покращення послуг електропостачання: «Якщо ми хочемо впровадити методику і досягнути цільових показників якості, мають бути використані згладжуючі коефіцієнти для кінцевого тарифу для населення».

Володимир Власюк, директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза" зазначив, що в 2018 році українці витратили на електроенергію всього 1% від загальних витрат року, а недоінвестованість електромереж за останні 15 років складає 40млрд дол.

«Ми повинні розуміти що у нас дуже низькі тарифи на передачу та розподіл електроенергії. Вони нижчі, ніж в країнах східної Європи в 3 рази. Недоінвестиованість в електромережі за останні 15 років складає 40млрд дол», - підкреслює експерт.

Нагадаємо, експерти критикували впровадження стимулюючого тарифоутворення, що не відповідає європейським практикам.