Таку думку висловив засновник групи компаній «Укртепло» Іван Надєїн, коментуючи безрезультатні переговори Кабінету міністрів з іноземними інвесторами в зелену енергетику.

«Не хочу нікого ні в чому звинувачувати, але останнім часом українська влада помітно «полівішала» і почала вести себе, як рейдер-комуніст. Але ми начебто будуємо сучасну ринкову економіку? Беремо приклад з Німеччини, Польщі, а не з Венесуели або Росії. Так? Тоді чому влада тримає пістолет біля скроні інвесторів і ось-ось натисне на спусковий гачок?», - каже Надєїн.

За його словами, в ситуації, яка склалася в енергетиці, програють усі. В українську зелену енергетику вклали понад $10 млрд. у минулому році ця сума склала близько $4 млрд.

«Однак на цьому можна ставити крапку. Кілька місяців маніпуляцій і залякувань відбили бажання щось вкладати в наші поновлювані джерела», - зазначив експерт і додав, що інвестори перестали вірити державі.

Також він повідомив, що енергетичні потужності країни АЕС і ТЕС, побудовані за радянської влади, сильно застаріли і після їх закриття єдиної технологічної та екологічної заміною буде тільки відновлювана енергетика.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«Відмовляючись від зеленої енергетики, ми перетворюємося в такі собі «Сомалі XXI століття». Чесно кажучи, я знаю тільки одну країну, яка публічно проти переходу на поновлювані джерела і воліє зупинити час. Це Росія. Ми хочемо бути схожими на своїх сусідів?», - обурився експерт.

За його словами, зараз держава веде популістські розмови про найдешевшою в Європі електроенергії, однак це призведе до відсталості країни і загрозу економічної безпеки.

«Рано чи пізно за все доведеться платити. Інвестори в кінці кінців знайдуть можливість повернути втрачене. Якщо не тут, то де-то. Така природа підприємництва. А ось Україна може залишитися на узбіччі нової світової енергетики. … Така ціна популізму і необдуманих рішень», - зазначив експерт.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд знайшов компроміс з інвесторами в «зелену» енергетику і Меморандум майже готовий до підписання.

21 травня зарубіжні інвестори з більш ніж 10 країн написали колективне звернення до голови уряду про те, що вони згодні на зниження зелених тарифів для якнайшвидшого підписання меморандуму з Кабміном.

Як зазначив власник компанії «Виндркрафт Україна», шведський інвестор Карл Стурен, Європейський банк реконструкції та розвитку, а також інші фінансові установи зупинили фінансування зелених проектів в Україні до моменту підписання меморандуму.

На думку голови Виконавчого комітету реформ Михайла Саакашвілі, Україна повинна підписати меморандум з зарубіжними інвесторами в зелену енергетику, оскільки вони і так пішов на великі поступки, а подальше «викручування рук» призведе до судових позовів і втрати репутації держави.