У Німеччині суд відмовив в екстрадиції в Україну ексдепутата-втікача Олександра Онищенка, якого українські правоохоронці підозрюють у створенні корупційних, так званих "газових схем".

У середу, 27 травня, в Німеччині судді Вищого земельного суду Ольденбурга відмовили в екстрадиції в Україну підозрюваного в створенні корупційних схем колишнього депутата Верховної Ради Олександра Онищенка і скасували ордер про його арешт. Про це пише DW з посиланням на рішення суду.

Судді вирішили, що на даний час не можна встановити, що кримінальне переслідування Онищенка в Україні здійснюється з політичних мотивів.

В поясненні до ухвали суду зазначається, що "існує значна ймовірність" того, що в разі екстрадиції Онищенка в Україну "не буде дотримано мінімальних стандартів міжнародного права щодо умов утримання в тюрмах", у тому числі й Європейської конвенції з прав людини. Тому судді вважають, що екстрадиція є недопустимою.

Варто зазначити, що перед цим німецький суд звертався до української влади з проханням надати "детальний опис" умов утримання під вартою, на які міг би розраховувати Онищенко в слідчому ізоляторі в Києві.

Однак, як повідомляють в німецькому суді, українська сторона поінформувала про умови утримання "лише в загальних рисах".

Судді також аргументували своє рішення доповіддю Ради Європи, де експерти РЄ відзначили "нелюдські умови утримання ув'язнених, що принижують людську гідність" в українських в'язницях.

Також німецькі судді скасували ордер на арешт Онищенка. Після цього рішення колишній український нардеп може покинути в'язницю.

Зазначимо, що Онищенко провів кілька місяців у в'язниці Ольденбурга. Повідомляється, що протягом цього часу йому зробили операцію на серці в лікарні, розташованій поблизу.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у чому підозрюють нардепа-втікача Онищенка

Як повідомляв портал Знай.ua, нардеп-втікач Онищенко попросився під крило до Меркель через Порошенка

Також Знай.ua писав, одіозного нардепа-втікача Онищенка зловили в Німеччині