Енергетична компанія ДТЕК Ріната Ахметова вимагає від національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг провести справедливе та публічне розслідування фактів системних маніпуляцій на ринку електроенергії, а також прийняття рішень для стабілізації ситуації в енергетиці в інтересах України і забезпечення енергобезпеки країни. Про це йдеться в заяві компанії.

В компанії відкинули звинувачення на свою адресу з боку комісії, зазначивши, що маніпуляції на ринку «на добу вперед», штучні ціни на електроенергію призвели до загрози зриву безперебійного постачання електроенергії для реальних споживачів і щоб уникнути ситуації із знеструмленням споживачів, постачальники електроенергії перейшли до закупівлі електроенергії у реальних виробників на ринку двосторонніх договорів, минаючи спекулянтів і «торговців повітрям».

В компанії розкритикували дії регулятора, звинувативши у непрофесійних діях, які почалися в 2019 році чинили і продовжують чинити негативний вплив на енергетичну галузь країни. На думку ДТЕК, штучні обмеження виробників електроенергії, ручне регулювання та втручання в роботу енергоринку призвели до «самому масштабної кризи в енергетиці за всю історію незалежної України».

«ДТЕК неодноразово звертав увагу на необхідність реакції НКРЕКУ на сформовану ситуацію і прийняття оперативних заходів щодо запобігання маніпуляцій на ринку електричної енергії, які полягають у поданні учасниками ринку заявок на продаж неіснуючих обсягів електроенергії. Такі дії призводить до навмисного демпінгу цін для отримання неконкурентних переваг окремими гравцями ринку за рахунок державних компаній. Саме з цієї причини в травні 2020 року обсяг цінових заявок, з ціною 55 коп за кВт∙год, що нижче собівартості виробництва всіх генеруючих компаній, виріс в 16 раз з 3 млн кВт∙год до 50 млн. кВт∙год на добу. Профіцит запропонованої електроенергії і масштабні маніпуляції з ціною та обсягами заявок на продаж на ринку «на добу вперед» при повній бездіяльності з боку НКРЭКУ стали причинами штучного зниження ціни на електроенергію», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше нардеп Андрій Герус, а слідом за ним і НКРЭКУ заявили про маніпуляції з боку ДТЕК на ринку електроенергії, які призвели до падіння цін електроенергії для промисловості.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Нагадаємо, що напередодні розгорівся корупційний скандал. За заявою нардепа Олексій Гончаренко корупційна схема пов'язана з поставками електроенергії «Укрзалізниці», на якій її ініціатори заробили понад 300 млн грн. Серед причетних до схеми були названі голова парламентського комітету з енергетики Андрій Герус, член НКРЭКУ Дмитро Коваленко і власник трейдингової компанії "НЕК" Олександр Притика. Суть схеми полягала в тому, що КП "Київтеплоенерго" продавало електроенергію за ціною 1,31 грн кВт-год комерційним фірмам, які перепродуючи його один одному постачали струм "Укрзалізниці" за ціною 1,69 грн кВт-год, тобто держава фактично втрачала 38 копійок на кожному кіловат-годину.

У слід за цим наррдеп Валентин Наливайченко заявив, що Національне антикорупційне бюро має провести розслідування корупції у відношенні постачання струму "Укрзалізниці", до якої причетний голова парламентського енергетичного комітету Андрій Герус та представники НКРЭКУ.