Пленарне засідання Верховної Ради, що розпочалося о 10.00 18 червня, стартувало одразу з важливих питань – розгляду проекту постанови Програму діяльності Кабінету Міністрів України та звіту про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік". Розроблений план розвитку країни прем'єр-міністр України Денис Шмигаль презентував особисто. Втім, замість очікуваної підтримки, Програма Уряду була "забанена" нардепами. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Україна недоотримала понад 60 млрд податків – Програму Кабміну назвали "туфтою"

Незважаючи на досить тривалу промову прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо нової Програми діяльності Кабміну, нардепи розкритикували і не проголосували за даний проект постанови.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Не обійшлося без, вже традиційних, висловлювань чергової порції емоційної критики від Юлії Тимошенко, заява якої днями викликала хвилю обурень серед українців - мова йде про офіційну підтримку партією "Батьківщина" лідера Радикальної партії Олега Ляшка на довиборах до Верховної Ради по 208-му виборчому окрузі на Чернігівщині.

"Це вже третій Уряд, який працює при президенті Володимирі Зеленському. Весь цей хаос в державі і політику, яка ведеться свідомо проти національних інтересів країни, треба на когось списувати, як свого часу спихнули все що можна на Гончарука. Нинішній прем'єр-міністр не призначив жодного міністра, не зробив самостійно жодної тактики і стратегії, він живе в парадигмі зовнішнього управління і тепер за це буде платити цією посадою. Ми не будемо за цю туфту голосувати", - відзначає лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко - фото Знай.ua
Юлія Тимошенко - фото Знай.ua

А що ж стосується звіту про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік", то виходить наступна картина.

Та от недоотримані суми вражають більше, аніж зазначені понадпланові надходження. У 2019 році не забезпечено виконання планових показників окремих доходів загального фонду державного бюджету:

-податку на додану вартість з ввезених на територію України товарів (недоотримано 33,3 млрд грн, або 10,4 %, при тому що план зменшено на 19 млрд грн);

-акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (недоотримано 15,6 млрд грн, або 20,2 %);

-рентної плати за користування надрами для видобування природного газу (недоотримано 10,9 млрд грн, або 27,3 %);

-податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (недоотримано 5,7 млрд грн, або 6 %).

Проведений аудит засвідчив, що передумови для нелегального виробництва і контрабанди тютюнових виробів призвело те, що в Україні не створено цілісної, ефективної системи державного контролю за виробництвом і обігом тютюну виробів від виробника (імпортера) до споживача.

Проте, жодного слова про те, як з цими факторами Уряд планує боротися у майбутньому, прем'єр так і не повідомив.

Шмигаль, фото: Кабмін
Шмигаль, фото: Кабмін

За словами Дениса Шмигаля, одним із "тягарів" є також сотні неприбуткових держпідприємств, які наразі не приносять ні дивідендів, ні податків до держбюджету. В цьому році підготовлений великий пакет малої, середньої та великої приватизації.

"В Україні сьогодні понад 3 900 державних підприємств. Держава може ефективно управляти декількома десятками підприємств, які можуть наповнювати бюджет і бути бюджетоутворюючими підприємствами на 80 %. Сьогодні такі підприємства визначені, вони не підлягають приватизації, вони будуть корпоратизуватися для того, щоб підвищувати ефективність управління та надходження до бюджету. Решта неефективні, дрібні підприємства, які є тягарем для держави, мають бути приватизовані", - зазначає прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.