Власник групи «Укрдонинвест» Віталій Карпачов підтвердив на поліграфі правдивість своєї заяви про те, що глава енергетичного комітету ВР Андрій Герус намагався домовитися з ним про участь групи в схемах Коломойського на «Центренерго». Про це повідомляє «Олігарх».

Видання нагадало, що раніше власник групи «Укрдонинвест» Віталій Карпачов зробив заяву, що глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус вів з ним переговори щодо умов роботи ПАТ «Центренерго» від імені його нового керівництва.

«Герус приїхав до мене з пропозиціями про роботу «Центренерго» від «зрозумілого менеджменту зрозумілою бізнес-групи», я відповів: «Хлопці, цього не буде». І він почав планомірну «роботу» за створення мого негативного іміджу», – процитувало видання слова Кропачева з його інтерв'ю.

В даний час «Олігарх» отримав підтвердження того, що Карпачов 20 липня пройшов психологічне дослідження з допомогою поліграфа (детектора брехні) у фахівця Всеукраїнської асоціації поліграфологів.

«За його результатами (висновки експертів-поліграфологів можуть бути використані в суді як докази) була встановлена достовірність показань Кропачева про те, що у нього була зустріч з Герусом, на якій обговорювалася діяльність вуглезбагачувальних фабрик та ТОВ «Краснолиманське», що входять в «Укрдонинвест», що Герус в розмові з ним представляв інтереси Коломойського в питанні ціноутворення вугілля і «пропонував зробити якісь дії на фабриках для отримання нижчої ціни на вугілля», а також передавав прохання Геруса від імені Президента України – щоб фабрики Кропачова пропрацювали ще 2 тижні, і йому будуть повернуті його борги», - повідомляє видання.

Крім того, джерело «Олігарха» в оточенні Кропачова також стверджує, що є як мінімум один свідок, готовий підтвердити факт зустрічі Кропачева з Герусом з ініціативи останнього, і лобіювання Герусом інтересів Коломойського.

Як повідомлялося, влітку 2019 року в період перебування Андрія Геруса на посаді представника президента в Кабміні в держкомпанії «Центренерго» був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою «Приват» Ігоря Коломойського.
Як заявив бізнесмен Віталій Карпачов Герус в цей період приїжджав до нього від Коломойського домовлятися про розгортання схем на Центренерго.

За підсумками 2019 збитків держкомпанії склали 2,5 млрд грн, у 2018 вона була прибутковою (1,4 млрд грн). Підтверджені ФДМ борги досягли 4 млрд грн. Раніше компанія була прибутковою.

«Центренерго» з літа 2019 року почало постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи «Приват» - Нікопольського та Запорізького заводів феросплавів, «Дніпроазот», а також трейдера «Юнайтед Енерджі». За даними Low Carbon (проект ФРН) збитки на цих операціях досягли 900 млн грн.

За даними розслідування Бігус.інфо вугілля на «Центренерго» поставляється через російські фірми бізнесменів, близьких до терористів «ДНР».

При цьому Радіо Свобода повідомила про постачання газу на «Центренерго» компанією Юнайтед Енерджі близькою до Коломойському. При цьому газ купується у напівдержавній "Укрнафти" за ціною нижчою ринкової і продається на «Центренерго» вище ринкової.
«Юнайтед Енерджі» була першим і найбільшим імпортером електроенергії з Росії після відкриття імпорту за поправкою Андрія Геруса.