Комітет по енергетиці та житлово-комунальному господарству погодив передачу в парламент для першого читання законопроект Кабінету міністрів №3658, який передбачає скорочення зелених тарифів і врегулює кризу в зеленій енергетиці країни.

Відповідне рішення одноголосно підтримали депутати комітету 25 червня.

Нагадаємо, сьогодні, 25 червня, Секретаріат енергетичного співтовариства опублікував заяву, в якій вказав, що народні депутати України повинні до виходу на літні канікули (середина липня) проголосувати за ухвалення у Верховній раді урядового законопроекту №3658.

Згідно позиції організації, підписання меморандуму з двома основними асоціаціями, що представляють інвесторів у відновлювану енергетику та урядом України 10 червня 2020 року в рамках процесу медіації є важливим досягненням.

При цьому Енергоспівтовариство вказало, що проблеми зеленої енергетики є лише частиною з великого переліку проблем, які існують на ринку електроенергії України.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Як повідомлялося, 10 червня глава Кабміну Денис Шмигаль підписав з представниками інвесторів в зелену енергетику меморандум, який повинен вирішити проблеми сектора і допомогти вивести енергетичну галузь з кризи. За словами прем'єра, пропонований для прийняття в парламенті законопроект повинен повністю грунтуватися на положеннях, які прописані в меморандумі – на інші поступки щодо зниження зелених тарифів уряд не піде. Глава Кабміну наголошує, що законодавче впровадження положень меморандуму дозволить Україні заощадити близько 2 млрд євро до 2030 року.

Ключові положення законопроекту №3658 припускають зниження зелених тарифів для ВЕС введених в експлуатацію до 2020 року на 7,5%, для СЕС – на 15%. Також він встановлює відповідальність за небалансы виробникам ВДЕ в 2021 році в розмірі 50% від помилки прогнозу і 100% в 2021 році. Також він вказує, що держава вирішить проблему поточної заборгованості (15 млрд грн) перед підприємствами зеленої електроенергії – 40% до кінця 2020 року і по 15% щокварталу до кінця 2021 року.

Нагадаємо, енергетична галузь України переживає кризу. Всі без винятку державні компанії на ринку електроенергії накопичили багатомільярдні борги за останні 9 місяців роботи.

Також раніше виник скандал, пов'язаний з листуванням двох народних депутатів – голови та члена Комітету з енергетики Верховної Ради Андрія Геруса і Андрія Жупаніна. У смс-переписці містилися нецензурні формулювання, які передбачають намір розправи з інвесторами в зелену енергетику, що викликало низку критичних заяв міжнародних інвесторів і організацій, що закликають Володимира Зеленського зустрітися з інвесторами і вирішити проблему «зелених».