Федеральний кримінальний суд Швейцарії засудив колишнього депутата Верховної Ради Миколу Мартиненка до 28 місяців в'язниці.

Федеральний кримінальний суд Швейцарії 26 червня визнав винним колишнього народного депутата України Миколу Мартиненка у відмиванні близько 2,8 мільйона євро через швейцарську фінансову систему "в складі злочинного угруповання".

Також суд визнав винним ще одного громадянина України Павла Скаленка, який разом із Мартиненком фігурує і в українському кримінальному провадженні НАБУ та САП. Про це повідомляють журналісти програми "Схеми" із посиланням на три джерела, обізнаних в процесі.

Повідомляється, що Миколі Мартиненку оголосили покарання у вигляді 28 місяців ув’язнення, 12 з яких – "безумовного відбування". Павлу Скаленку – 24 місяці ув’язнення.

Засідання кримінальної палати Федерального кримінального суду відбулося 26 червня о 14:00 за місцевим часом у місті Беллінцона.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Екс-нардепа Мартиненка ув’язнили на 28 місяців, фото: Уніан
Екс-нардепа Мартиненка ув’язнили на 28 місяців, фото: Уніан

За даними слідства, Мартиненко доручив своєму спільнику – Павлу Скаленку, створити офшорну компанію в Панамі. Її директорами виступали різні громадяни цієї країни, але всі вони призначили Мартиненка своїм уповноваженим представником.

Відтак, за вказівкою Мартиненка його спільник відкривав банківські рахунки у Швейцарії від імені цієї офшорної компанії, зазначаючи в документах бенефіціарним власником активів Миколу Мартиненка.

З цих рахунків Мартиненко та Скаленко купували нерухоме майно і активи у Швейцарії та інших країнах – таким чином відмиваючи кошти, отримані незаконним шляхом в Україні та Чехії.

Сам Мартиненко своєї провини за цими звинуваченнями не визнавав.

Справа у Швейцарії пов’язана із українською справою щодо Мартиненка і Скаленка, яку вели НАБУ й САП і яка нині розглядається у Вищому антикорупційному суді.

Ще на початку 2019 року українські правоохоронці оприлюднили в суді документи, які свідчать про прямий стосунок колишнього народного депутата Миколи Мартиненка до офшорної компанії Bradcrest Investments, що, за даними офіційного слідства, в декількох країнах (Чехія, Швейцарія, Україна) отримувала "відкати" на українських підрядах "Енергоатому" на загальну суму у 6,5 мільйона євро.

У відповідь захисники Мартиненка тоді заявили, що він такі документи до банку не подавав.

Екс-депутат Микола Мартиненко та його адвокат, фото: radiosvoboda
Екс-депутат Микола Мартиненко та його адвокат, фото: radiosvoboda

В українському суді розглядається справа щодо заволодіння ексдепутатом "Народного фронту" Миколою Мартиненком коштами підприємства "Енергоатом" під час закупівлі обладнання в чеського акціонерного товариства Škoda JS, а також заволодіння коштами держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на майно екс-нардепа від Миколи Мартиненка наклали арешт

Як повідомляв портал Знай.ua, Мартиненко поділився враженнями від СІЗО

Також Знай.ua писав, НАБУ показало схеми Мартиненка