Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА) вважає завищеними запропонований Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), тариф на передачу електроенергії НЕК "Укренерго".

Відповідне думка викладена в листі УкрФА на адресу уряду, Міністерства енергетики, НКРЭКУ і "Укренерго", копією якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".

При цьому наголошується, що УкрФА відпрацювала проект постанови НКРЭКУ "ПРО внесення змін до постанови НКРЭКУ від 10 грудня 2019 № 2668" (щодо перегляду тарифу на послуги з передачі електричної енергії ПРАТ "НЕК "Укренерго"), оприлюдненому на офіційному веб-сайті НКРЭКУ.

Асоціація вказала на позитив щодо наміру НКРЭКУ врегулювати питання про погашення заборгованості за електроенергію, яка виникла у ДП "Гарантований покупець" перед виробниками ВДЕ, з мінімальним впливом на зростання тарифу "Укренерго" за послуги з передачі електроенергії, зокрема, за рахунок: залучення коштів міжнародних фінансових організацій, часткового перенаправлення коштів, отриманих від розподілу пропускної спроможності міждержавного перетину.

"Проте, враховуючи, що основною функцією УкрФА є представлення і захист інтересів українських виробників феросплавів, відзначаємо, що прийняте 26 червня 2020 року рішення НКРЭКУ щодо підвищення тарифу на передачу електроенергії є неприйнятним для підприємств, що входять у склад Асоціації. Зазначене підвищення тарифу є занадто високим для підприємств і призведе до погіршення їх фінансового стану і підвищення ціни на продукцію таких підприємств для кінцевих споживачів", - констатується в листі.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

При цьому наголошується, що пандемія коронавіруса, а також введення карантину в Україні, вже викликали серйозні наслідки для виробничої сфери, на які негативно вплинули низька кон'юнктура на світових ринках і низький попит на продукцію.

"Враховуючи викладене, а також з метою розробки узгодженого з учасниками ринку електроенергії та промисловими підприємствами рішення, просимо Кабінет міністрів України провести спільну нараду за участю зазначених учасників, а також представників Міненерго, НКРЭКУ, ДП "Гарантований покупець" і ПРАТ "НЕК "Укренерго", - резюмується в листі УкрФА.

Як повідомлялося, НКРЭКУ 26 червня поточного року схвалила проект постанови про підвищення тарифу НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії до 327,97 грн/МВт-год нижче рівня підвищення, запропонованого раніше. За словами голови НКРЭКУ Валерія Тарасюка, головною передумовою для перерахунку тарифу "Укренерго" на передачу електроенергії, підвищення якого раніше планувалося до 596,5 грн/Мвт-з-ч, стала пропозиція "Укренерго" погасити борги перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел за рахунок залучення кредитних коштів міжнародних фінансових організацій.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту розпорядження про підвищення тарифу на передачу, "Укренерго" пропонує залучити, зокрема, кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку в сумі EUR128 млн, або 3,8 млрд грн, а також кошти Європейського інвестиційного банку в сумі EUR92 млн, або 2,8 млрд грн. За даними "Укренерго", кошти ЄІБ заощаджені за результатами міжнародних конкурсних торгів у рамках спільних проектів "Будівництво ПЛ 750 кВ РАЕС – Київська" та "Будівництво ПЛ 750 кВ ЗАЕС – Каховська".

Крім того, "Укренерго" у своєму листі комісії звернув увагу на те, що на погашення боргів перед зеленої генерацією будуть спрямовані кошти, отримані від продажу міждержавних перетинів у розмірі 1,4 млрд грн, що стане можливим після прийняття розглянутого у Верховній Раді відповідного законопроекту. Також погашення боргів планується за рахунок введення акцизу на електроенергію для виробників ресурсу з ВДЕ на рівні мінімум 3,2%, що принесе понад 1,5 млрд грн на рік.

Тарасюк зазначив, що до розгляду питання комісія повернеться 11 липня.

Як повідомлялося раніше, що згідно з попереднім проектом постанови НКРЕКУ про підвищення тарифів, розглянутому комісією 24 червня, планувалося підвищити тариф НЕК "Укренерго" на передачу електричної енергії в 3,8 рази - до 596,48 грн / МВт-год (тут і далі - без ПДВ) з діючих 155,4 грн / МВт-год, тариф на диспетчеризацію - в чотири рази, до 41,64 грн / МВт-год з діючих 10,23 грн / МВт-год.