В Україні гроші рахувати не звикли. Чиновники за традицією, яка не змінюється з виборами вже яке десятиліття, вважають державний бюджет своїм особистим. Приміром, минулого тижня, читаючи стрічку українських новин я натрапила на цікаве розпорядження Кабінету Міністрів України № 70 від 19 серпня 2020 року, яким Прем'єр-міністр України пан Шмигаль доручає Міністерству захисту навколишнього середовища і природних ресурсів, Мін'юсту, Мінфіну, Фонду держмайна і Нацагенству з питань держслужби розглянути питання (читай придумати спосіб) про перенесення центрального апарату Держекоінспекції у р. Кривий Ріг, пише журналістка Аза Запольська у виданні Цензор.Ні.

За словами журналістки, це друге за своєю феєричною необдуманістю рішення після недавнього з'єднання двох міністерств в одне (Мінекології та Міненергетики). Міністерства під напором екологів у підсумку роз'єднали, погодившись, що це була не найкраща ідея, але бюджет на реорганізацію два рази витратили. Ну а що такого? В Україні, яка всьому світу винна кому гривню, кому мільярд, не звикли до підрахунків. Перечитавши масу статей колег, які висловлюють позицію від "шкурних" інтересів підопічного Президента, раніше актора 95 кварталу Юзика до просто необдуманих обіцянок самого Президента в ході виборчої кампанії, даних криворіжцям прийшла до висновку, що потрібно упустити ці складові. Адже і те і інше ставить хрест на подальшій кар'єрі Президента.

Але навіть якщо опустити всі ці деталі і деталі, в яких мої колеги дуже добре поінформовані, можна побачити набагато страшніші для демократії і верховенства права речі. Наприклад, тотальне нехтування закону, що прямо передбачає знаходження всіх центральних органів влади в м. Києві, недотримання законних прав та інтересів працівників, порушення трудового законодавства, і багато інших речей, які не допустимо в країнах ЄС.

До вищевикладеного хочу додати цифри. Перенесення будь-якого органу, його реорганізація коштує для бюджету країни мільйони гривень. Сюди входить не тільки зміна фактичної адреси, реквізитів, печаток, приміщень, обладнання робочих місць, а й переклад самих співробітників. У поточному 2020 році на фінансування служби було виділено 386,6 млн гривень. З цієї суми виплачуються заробітні плати, які складають 94% всього бюджету.

Не складно скласти математику скільки коштуватиме реорганізація, якщо на сьогоднішній день За інформацією прес-служби Держекоінспекція складається з 27 територіальних управлінь, в яких, враховуючи центральний апарат працює 1926 співробітників. Ціна питання-дуже дорого!!! До того ж в 2021 році потрібно буде передбачити з держбюджету витрати не тільки на перенесення центрального апарату, а також на далекі відрядження співробітників з Кривого Рогу, а й на компенсацію матеріальних виплат тим співробітникам, які не зможуть переїхати з новим офісом.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів поки не готове сказати наскільки цю ідею можливо реалізувати. За словами заступника Міністра Романа Шахматенка профільні міністерства та ФДМУ готують аналітичну записку про можливість перенесення Держекоінспекції в м. Кривий Ріг з бюджетуванням. За словами заступника міністра, в цілому Міністерство підтримує таку ініціативу уряду, посилаючись на те, що м.Кривий Ріг один з найбільш забруднених регіонів України.

У той же час, Президент Асоціації адвокатів України, керуючий партнер АК" Маршаллер Груп " Зоя Ярош вважає, що на даний момент таке перенесення юридично неможливе.

"Сподіваюся, що ідея перенесення центрального апарату Державної екологічної інспекції України з Києва до Кривого Рогу, залишиться такою ж фантазією, як і попередня ідея перенесення Адміністрації (перейменованої в подальшому в офіс) Президента України з Банкової в Український дім. Такі рішення насамперед мають бути економічно та юридично обґрунтовані, адже необхідно порахувати витрати як на облаштування будівель, так і витрати працівників для вирішення робочих питань у Києві, адже всі інші центральні органи виконавчої влади розміщені саме тут. Закон України" Про столицю України - Місто-герой Київ " визначає, що саме місто Київ є місцем розташування центральних та інших відповідних органів виконавчої влади. Столичний статус міста покладає на органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади Додаткові обов'язки і гарантує цим органам надання з боку держави додаткових прав.

Крім того, згідно зі статтею 32 КЗпП України, переведення працівника в іншу місцевість на тому ж підприємстві, в установі, організації, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених законодавством. Якщо ж працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється. У цьому випадку схоже на те, що хтось дуже хоче тотально змінити кадри в Держекоінспекції. Але чи на краще? Дуже сумніваюся, що чесні працівники захочуть змінити своє місце проживання, разом з сім'ями, налагодженим побутом і т.д, маючи тільки чесну зарплату. А ось корупціонери погодяться на все-і на переїзд, і на роботу подалі від інших органів центральної влади і журналістів" - резюмує адвокат.

У разі, якщо не зберегти співробітників апарату, то Держекоінспекція розгубить залишки професійних кадрів – які володіють унікальними знаннями і на яких тримається робота всієї інспекція-впевнена Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Як повідомляв "Знай.ІА", слуга народу Стрихарський напав на жінку в ресторані і був зафіксований камерами спостереження. Депутат напав на жінку і потім по його команді охорона побила чоловіка, який намагався заступитися за дівчину.