"Центренерго" має намір створити вертикально інтегровану компанію з перспективними шахтами, щоб забезпечити компанію ресурсом. Про це заявив в. о. гендиректора "Центренерго" Олександр Корчинський в інтерв'ю БизнесЦензор.
«Головна мета-щоб ціна вугілля держшахт, що покриває собівартість видобутку, була конкурентною. Ось ДТЕК каже, що на Добропіллявугілля собівартість становить 1700 грн/тонна. Це в будь-якому випадку краще, ніж 1950 грн/тонна. Треба подивитися, якої собівартості можна домогтися на держшахтах. Якщо можна домогтися собівартості 1500 - 1600 грн/тонна, то з цим вже можна працювати», - розповів Корчинський.
Як повідомлялося, влітку 2019 року в період перебування Андрія Геруса на посаді представника президента в Кабміні в держкомпанії «Центренерго» був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою «Приват» Ігоря Коломойського.
Як заявив бізнесмен Віталій Кропачов Герус В цей період приїжджав до нього від Коломойського домовлятися про розгортання схем на «Центренерго».
За підсумками 2019 збитки держкомпанії склали 2,5 млрд грн, в 2018 вона була прибутковою (1,4 млрд грн). Підтверджені ФДМ борги досягли 4 млрд грн. Раніше компанія була прибутковою.
Нагадаємо, за інформацією Фонду державного майна, який володіє 78% акцій «Центренерго», приватизація компанії повинна відбутися в другому кварталі 2021 р.ці зобов'язання передбачені також в меморандумі з Міжнародним валютним фондом.
Ідею приватизації компанії разом з вугільними шахтами раніше також підтримав голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус.
ПАТ "Центренерго «знаходиться під операційним контролем групи» Приват" з липня 2019 р.Контроль був встановлений після призначення главою компанії Володимира Потапенка. Він був призначений Кабінет Міністрів з 1 липня 2019, коли представником президента в уряді був Андрій Герус.
Після цього "Центренерго" почало закуповувати вугілля через близькі до» Привату " компанії і реалізувати всю вироблену електрику підприємствам цієї групи за прямими договорами з дисконтом.